Skip to main content
| I | , , ,

Πώς θα αλλάξει η ζωή μας εάν το πετρέλαιο Brent «σπάσει» τα 150 δολ. το βαρέλι

Διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σε ρεπορτάζ της Δήμητρας Σκούφου και του Χρήστου Κολώνα, μεταξύ άλλων, ότι το φράγμα των 120 δολαρίων το βαρέλι κατέρρευσε… και πλέον ο επόμενος πήχης είναι τα 150 δολάρια, με τους αναλυτές και τα στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας ανέφερε στα «ΝΕΑ», πως «ακόμη και η πρόβλεψη για τη διαμόρφωση της βενζίνης τις επόμενες εβδομάδες στα επίπεδα των 2,5-2,6 ευρώ στα αστικά κέντρα, έναντι των περίπου 2,35 ευρώ ανά λίτρο σήμερα, κρίνεται επισφαλής…». Η ίδια πηγή προσθέτει με ανησυχία: «Τις επόμενες τρεις μέρες πρόκειται να περάσουν αυξήσεις 0,10 ευρώ το λίτρο στο ντίζελ κίνησης, 0,03 ευρώ στην αμόλυβδη».

«Η πορεία και η διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης στην εγχώρια αγορά επηρεάζονται από το αργό πετρέλαιο αλλά και τις χρηματιστηριακές τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων όπως διαμορφώνονται στην πλατφόρμα της Μεσογείου Platt’s. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να είναι πλέον ισχυρότερο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, Γιάννης Αληγιζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεγάλες αυξήσεις έχουν οδηγήσει σε φρενάρισμα της ανάκαμψης των πωλήσεων της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Ωστόσο, μείωση δεν παρατηρείται, αλλά αντίθετα λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης θα δούμε και ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση καυσίμων». Τα υγρά καύσιμα κίνησης στη χώρα μας πωλούνται ακριβότερα κατά 45% με 46% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε νησιωτικές περιοχές οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης φτάνουν ακόμη και τα 2,8 ευρώ το λίτρο.

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές του αργού πετρελαίου

Αναλυτές της Morgan Stanley δεν αποκλείουν ότι το αργό μπορεί να αυξηθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο * Ο πυρετός των τιμών είναι πιθανό να κοπάσει μόνο όταν η ζήτηση αρχίσει να σπάει

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές του αργού πετρελ.αίου, που διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη υψηλότερες τιμές των καυσίμων που καίνε. Όσο υπάρχει ζήτηση δεν αναμένεται σημαντική υποχώρηση τιμών, λένε διεθνείς παίκτες της αγοράς.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναζητήσουν το επίπεδο στο οποίο αρχίζει η διάβρωση της ζήτησης» (με σημερινά δεδομένα υπολογίζεται πάνω από τα 160 δολάρια/bbl), έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το αργό μπορεί να αυξηθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν πάρει επίσης ώθηση από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ανέβασε τις τιμές του αργού για παράδοση Ιουλίου, αλλά εν μέσω αμφιβολιών ότι η όποια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετή. Το αργό πετρέλαιο Brent διαμορφώθηκε στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν στα 119 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι «Financial Times», οι αυξήσεις εν μέρει οφείλονται στο ότι ο κόσμος πάει στα βενζινάδικα και βάζει συνέχεια καύσιμα καθώς η οικονομία ανοίγει μετά την πανδημία. Όπως αναφέρεται ειδικά για τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος άνοιξε τις στρόφιγγες από το έκτακτο απόθεμα αργού της χώρας, ενώ έχει γίνει λόγος ακόμη και για αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου καυσίμων. «Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τις τιμές στην αντλία και για να προστατεύουν τους καταναλωτές (…), κινήσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν, όχι να περιορίσουν, τη ζήτηση καυσίμων», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επίσης αναφέρεται ότι ο πυρετός των τιμών είναι πιθανό να κοπάσει μόνο όταν η ζήτηση αρχίσει να σπάει.

Ωστόσο, παρά την άνοδο άνω του 500 τοις εκατό της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές του αργού παραμένουν κάτω από το ιστορικό υψηλό του 2008 σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη υψηλότερα, λένε οι αναλυτές. «Υποψιαζόμαστε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναζητήσουν το επίπεδο στο οποίο αρχίζει η διάβρωση της ζήτησης», έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το αργό μπορεί να αυξηθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης του Ιουλίου για το επονομαζόμενο αραβικό ελαφρύ αργό της στην Ασία κατά 2,10 δολάρια σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Πρόκειται για τιμή υψηλότερη κατά 6,50 δολάρια σε σχέση με τις τιμές του Ομάν/Ντουμπάι (στοιχεία του Reuters).

Η αύξηση της τιμής ακολούθησε την απόφαση του καρτέλ και των συμμάχων του, του αποκαλούμενου OPEC+, να ενισχύσουν την παραγωγή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, ή 50% περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Όμως από το σύνολο της αύξησης, τα 432.000 βαρέλια επιπλέον πετρελαίου την ημέρα είχε ήδη προγραμματιστεί να πέσουν στην αγορά και έτσι η είδηση τιμολογήθηκε ανάλογα.

Ο αυξημένος στόχος αφορά όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, πολλά από τα οποία όμως έχουν λίγα περιθώρια αύξησης της παραγωγής και περιλαμβάνουν τη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Με λίγους… συμμετέχοντες του ΟΠΕΚ+ να έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα είναι περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και 170.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!