Skip to main content
| I |

Τι είναι το Platts που εκτοξεύει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα 2,5 ευρώ το λίτρο

διαβάσαμε στο thetoc.gr

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέες αυξήσεις στην τιμή της αμόλυβδης. Δηλαδή, η εξωφρενική τιμή των 2,312 ευρώ θα είναι φθηνότερη σε σχέση με αυτή που θα καταγραφεί στα πρατήρια της χώρας.

Τα σημάδια, έχουν ήδη φανεί: η χρηματιστηριακή τιμή της αμόλυβδης για την περιοχή της Μεσογείου, βρέθηκε την Παρασκευή στα 1.427,25 δολάρια δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Από τις αρχές Μαίου, η άνοδος ξεπερνά το 40% καθιστώντας την βενζίνη της Μεσογείου –δηλαδή το χρηματιστηριακό προϊόν από το οποίο εξαρτάται πόσο θα κοστίζει σε μας το γέμισμα το ρεζερβουάρ- ένα από τα πιο αποδοτικά για τους κερδοσκόπους επενδυτικά προϊόντα της περιόδου.

Όπως οι καταναλωτές υποχρεώθηκαν να ενημερωθούν αρχικά για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου φυσικού αερίου στο Αμστερνταμ για να κατανοήσουν γιατί εκτοξεύτηκε ο λογαριασμός του φυσικού αερίου τον χειμώνα, όπως τους ζητήθηκε να ενημερωθούν για το γεγονός ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται επίσης χρηματιστηριακά στο χρηματιστήριο ενέργειας, τώρα έρχεται η ώρα εξοικείωσης και με το διάγραμμα του PLATTS (Premium Unleaded gasoline). Είναι παράγωγο χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για αντίστοιχα παράγωγα που αφορούν σε άλλες περιοχές (π.χ. ΗΠΑ) ωστόσο εμάς αυτό που μας καίει είναι το Platts της Μεσογείου.

Θα ανεβεί κι άλλο η τιμή των καυσίμων

Γιατί λοιπόν είναι εύκολο να “προφητεύσει” κάποιος την συνέχιση της ανόδου; Διότι τα διυλιστήρια ουσιαστικά τιμολογούν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών αναφοράς του Platts αλλά και τον κινητό μέσο όρο της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Όταν στις τέσσερις τελευταίες ημέρες η τιμή του Platts έχει ανέβει πάνω από 100 δολάρια ανά τόνο, είναι λογικό και η διυλιστηριακή τιμή να ανέβει ακόμη πιο ψηλά πόσο μάλλον όταν το ευρώ με το δολάριο έχει ισορροπήσει στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 1,07.

Η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 1,803 ευρώ ανά λίτρο που σημαίνει ότι μαζί με τον ΦΠΑ φτάνει στα 2,24 ευρώ. Αν προστεθεί και το κέρδος του εμπόρου και του πρατηριούχου, αντιλαμβανόμαστε γιατί την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τιμές πολύ πάνω από τα 2,35 ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες περιόδου κατακόρυφης ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχουν “διορθώσεις” στην τιμή τουλάχιστον μέχρι τώρα. Με το πετρέλαιο στα 120 δολάρια το βαρέλι εδώ και πολλές ημέρες, τα διυλιστήρια δεν έχουν βρει χρονικό “παράθυρο” για να διυλίσουν βενζίνη με φθηνή πρώτη ύλη. Και επειδή τίποτα δεν δείχνει ότι επίκειται διόρθωση των τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα, ας προετοιμαστούμε για ένα καλοκαίρι με πολύ υψηλές τιμές καυσίμων αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!