| I |

Συναγερμός για την τιμή της βενζίνης και σχέδιο για μείωση 15% της τιμής των καυσίμων στα νησιά

Εφιαλτικές προβλέψεις για το ράλι των καυσίμων * Εκτίναξη της αμόλυβδης στα 2,8 ευρώ το λίτρο προβλέπει έκθεση που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου * Συμφωνία κυρίων με τα διυλιστήρια επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή του μέτρου το καλοκαίρι

Των Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, Δ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ, από τη RealNews

Σε νέο συναγερμό θέτουν την κυβέρνηση οι δυσοίωνες προβλέψεις για την τιμή της βενζίνης, καθώς, αν επιβεβαιωθούν, θα προκαλέσουν επίπεδα τιμών που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα πρατήρια της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Realnews», σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου περιήλθε πρόσφατα μελέτη, η οποία, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα και τις μελλοντικές εκτιμήσεις, προβλέπει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο εντός των επόμενων 40 ημερών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η τιμή της απλής αμόλυβδης να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα 2,80 ευρώ ανά λίτρο.

Τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου στην πράξη θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες τιμές στα νησιά, τα οποία, εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα δουν την τιμή της αμόλυβδης να σπάει το φράγμα των 3 ευρώ ανά λίτρο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την κατάσταση στην Ουκρανία να μη δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, μόνη λύση για τη συγκράτηση των τιμών θα ήταν η αύξηση της παραγωγής. Η συγκυρία, ωστόσο, είναι σε όλα τα επίπεδα αρνητική, προκαλώντας πρωτοφανή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τη σχετική διαπίστωση έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι σε επίπεδο διυλιστηρίου η τιμή των καυσίμων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Ακόμα και το 2010, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει 147 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της βενζίνης ήταν μικρότερη», είπε ο Aδ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα αίτια για την έκρηξη των τιμών είναι τρία: Το πρώτο είναι η απαξίωση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 η ισοτιμία ευρώ προς δολάριο ήταν 1:1,5, ενώ σήμερα τείνει να φτάσει στο 1:1. Το δεύτερο είναι ότι από την αγορά λείπει πλέον η ρωσική βενζίνη, επηρεάζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις τιμές. Τρίτος λόγος, κατά τους έμπειρους αναλυτές, για τον οποίο η βενζίνη αναμένεται να σημειώσει εκ νέου άνοδο τιμής είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για εναέριες μετακινήσεις, ειδικά από την πλευρά των Βορειοευρωπαίων, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Εξ ου και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έσπευσε να προειδοποιήσει τις πετρελαιοπαραγωγούς εταιρείες πως θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή. Η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. «Είναι η τέλεια καταιγίδα για τα καύσιμα. Οι τιμές θα είναι γενικά ψηλές όσο διαρκεί ο πόλεμος», είπε.

Εξομάλυνση τον επόμενο Μάρτιο

Το τέλος της κρίσης δεν φαίνεται κοντά. Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια, που έγκριτοι αναλυτές επισημαίνουν πως, ακόμα και αύριο το πρωί να τερματιζόταν η ρωσική εισβολή στη Ρωσία, η κατάσταση -τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς- θα χρειαζόταν μήνες για να εξομαλυνθεί. Η κυρίαρχη άποψη, την οποία ακούει σοβαρά και η κυβέρνηση, δείχνει αποκλιμάκωση της κρίσης και εξομάλυνση σε επίπεδο αγοράς περίπου τον προσεχή Μάρτιο.

Το σενάριο, αν και εφιαλτικό, μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό, με συνέπεια η κυβέρνηση ήδη να κάνει σχέδια επί χάρτου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση. Ωστόσο, το κυρίαρχο καθεστώς της αβεβαιότητας καθιστά τους υπολογισμούς εξαιρετικά επισφαλείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση του κρατικού Προϋπολογισμού, κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ενώ ήδη ακούγεται έντονα ότι σχεδιάζεται και η επόμενη τροποποίηση.

Εφόσον τα σενάρια για απότομη, κατακόρυφη άνοδο των καυσίμων επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η κατάθεση του νέου συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, με τον Ιούνιο να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες ως μήνας ψήφισης του νέου σχεδίου. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης δημιουργεί θερμό κλίμα και στο πολιτικό πεδίο. Η αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει τους τόνους και στη Βουλή, επιρρίπτοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι κόμματα της αντιπολίτευσης θα προβούν σε κατάθεση τροπολογιών, ζητώντας μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (σενάριο πάντως το οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει) όσο και λήψη μέτρων παρόμοιων με αυτά που έχουν ληφθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας, θεωρώντας το Fuel Pass ανεπαρκές.

Συνεργασία με τα διυλιστήρια για μείωση τιμών στα νησιά

Σχέδιο για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά -ενόψει της τουριστικής περιόδου- κατά περίπου 15% και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «RealNews». Στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός, με τις τιμές των καυσίμων να «καλπάζουν» επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποιεί συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς καυσίμων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των τιμών. Ωστόσο, μαζί με τους συνεργάτες του, ψάχνει να βρει τη χρυσή τομή, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε περιοχές που οι τιμές τους είναι πολύ αυξημένες, όπως είναι τα νησιά.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «RealNews», τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεξεργάζεται ένα σχέδιο έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς σε ορισμένα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,60 ευρώ το λίτρο.

Στόχος του σχεδίου είναι να μειωθεί η τιμή στην αντλία -οριζόντια και για όλους- κατά περίπου 15% σε όλη τη νησιωτική χώρα. Σκέψη υπάρχει να εξαιρεθεί μόνο η Κρήτη, όπου οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στα υπόλοιπα νησιά.

Στην κυβέρνηση συλλέγουν όλα τα στοιχεία, έτσι ώστε να καταλήξουν σε μια ρεαλιστική πρόταση για τον επιμερισμό του κόστους σε όλα τα στάδια, από τα διυλιστήρια μέχρι τις εταιρείες εμπορίας αλλά και τα πρατήρια καυσίμων. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει μια συμφωνία κυρίων με τις εταιρείες, ώστε να καταστεί εφικτό να περιοριστεί ένα μέρος του κέρδους, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η κατανάλωση στα νησιά (με εξαίρεση την Κρήτη) αποτελεί περίπου το 6% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων στη χώρα μας, η οποία είναι μεγαλύτερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και τα νησιά κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες. Γι’ αυτό, μάλιστα, λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία ώστε, σε περίπτωση που τελεσφορήσει το σχέδιο μείωσης των τιμών στα καύσιμα, να υλοποιηθεί εντός του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αδ. Γεωργιάδης με τους επικεφαλής των δύο διυλιστηρίων εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας, για να προστατευτούν η αγοραστική δύναμη και η ευημερία των καταναλωτών. Οι αυξήσεις, όμως, στις τιμές των καυσίμων συνεχίζονται προκαλώντας τη δυσαρέσκεια στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν ακόμη και 130 ευρώ για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές της περιόδου που προηγήθηκε του πολέμου στην Ουκρανία.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ Στις Κυκλάδες, η αμόλυβδη βενζίνη πωλούνταν στις αρχές Φεβρουαρίου 2,03 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα έχει αυξηθεί στα 2,38 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,2%. Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κίνησης στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν στο 1,75 ευρώ και σήμερα είναι στα 2,09 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 19,1%, τη στιγμή μάλιστα που το πετρέλαιο κίνησης πωλείται με έκπτωση 15 λεπτών ανά λίτρο.

ΚΕΡΚΥΡΑ Στην Κέρκυρα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,87 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου και σήμερα πωλείται προς 2,26 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας άνοδο 21,1%, ενώ το πετρέλαιο κίνησης πωλείται σήμερα προς 1,93 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 19,9%.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Στα Δωδεκάνησα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 37 λεπτά του ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων θα πρέπει να πληρώσει 18,5 ευρώ περισσότερα. Περίπου 30 λεπτά έχει αυξηθεί και η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

ΣΑΜΟΣ Στη Σάμο, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε από το 1,80 ευρώ ανά λίτρο στις αρχές Φεβρουαρίου στα 2,24 ευρώ σήμερα, σημειώνοντας αύξηση 24,1%, ενώ περίπου 21% αυξήθηκε το ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

ΧΙΟΣ Η τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στη Χίο ήταν την 1η Φεβρουαρίου στο 1,82 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα πωλείται προς 2,17 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 18,9%, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης το ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 20,8%.

Εντείνονται οι έλεγχοι Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Κλιμάκια ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας, δηλαδή αν το περιθώριο κέρδους με το οποίο πωλούν τα καύσιμα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της 1ης Φεβρουαρίου. Οι ελεγκτές, μάλιστα, εστιάζουν σε όλη την αλυσίδα εμπορίας και πώλησης καυσίμων.

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!