Skip to main content

Σταϊκούρας: «Δεν είναι κοινωνικά δίκαιη η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα»

Στην εκπομπή MEGA-Σαββατοκύριακο μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τα θέματα της τσέπης μας, και τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για νέα επιδότηση στα καύσιμα: «Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος»

Απαντώντας στο αν θα υπάρξει νέα επιδότηση για τα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δε θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει κάποια μόνιμα μέτρα στήριξης, ή αν θα συνεχίσει την επιδοματική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «Συνδυασμός θα γίνει. Κάθε φορά κάνουμε αξιολόγηση της τρέχουσας συγκυρίας, και ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο θα πορευόμαστε προσθέτοντας ή και εμπλουτίζοντας τα υφιστάμενα μέτρα, και θα υπάρχουν και μόνιμοι μηχανισμοί. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο ΕΝΦΙΑ. Αυτή την εβδομάδα οι πολίτες θα πληρώσουν την πρώτη δόση. Φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν 380 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι ένα μόνιμο μέτρο».

Σε ό,τι αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, και αν υπάρχουν σκέψεις για μείωσή του, ο ίδιος εξήγησε ότι «η επιστολή που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη, λέει ότι στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά όσο κρατάει η κρίση. Το βέλτιστο είναι να παίρνεις τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που απορρέουν από τον αυξημένο ΦΠΑ για να βοηθήσουμε στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Δεν έχουμε αποκλείσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα»

«Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν την έχουμε αποκλείσει. Η επόμενη φάση θα είναι η φάση που θα δημιουργήσουμε πάλι δημοσιονομικό χώρο και αυτόν θα τον διανείμουμε δίκαια στην ελληνική κοινωνία», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Απαντώντας στο αν έρχονται πρόωρες εκλογές ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Έχει δώσει την κατάλληλη απάντηση ο πρωθυπουργός για εκλογές το 2023. Οποιοσδήποτε άλλος λέει κάτι διαφορετικό είναι εκτός του πλαισίου που έχει ειπωθεί. Η οικονομική πολιτική έχει χτιστεί με όρους 4ετίας».

Τι θα σημαίνει για τους λογαριασμούς η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Σχετικά με το «καυτό» θέμα των ημερών, τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σταικούρας είπε: «Πριν την 1η Ιουλίου και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής υπάρχουν δύο προηγούμενα στάδια. Το πρώτο αφορά στο μέχρι σήμερα. Εμείς λέμε ότι όσοι πληρώσατε για την πρώτη κατοικία σας, το 60% αυτό που πληρώσατε ως αύξηση του κόστους ερχόμαστε και το καλύπτουμε. Τον Ιούνιο οι πολίτες θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 280 εκατ. ευρώ. Για Μάιο και Ιούνιο επιδοτούμε πιο γενναία. Επεκτείνουμε την επιδότηση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες και για τις μη πρώτες και κύριες κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψουμε τα νοικοκυριά με ένα ποσοστό 86% της αύξησης που θα έχουν το Μάιο και τον Ιούνιο. Για τις επιχειρήσεις ενισχύουμε την επιδότησή τους και θα καλυφθεί το 80% της αύξησης».

«Από τον Ιούλιο και μετά σχεδιάζουμε και δρομολογούμε έναν πιο μόνιμο μηχανισμό διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή. Στη χονδρική τιμή αυτό γίνεται με τον τρόπο που γίνεται η τιμολόγηση, ώστε τα υπερβάλλοντα έσοδα που δημιουργούνται και αυτά που πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, αυτομάτως να επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε ακόμα πιο γενναία τη λιανική τιμή για να υπάρχει σταθεροποίηση της αύξησης, καλύπτοντας το 70-80% ή και περισσότερο της αύξησης στο ρεύμα που θα υπάρχει το δεύτερο εξάμηνο του 2022», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας και στο αν θα υπάρξει κάποια νέα επιταγή ακρίβειας σημείωσε ότι «Όλα θα τα συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή».

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα πληρωθεί και πώς

Μιλώντας για το πότε θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «Έχουμε ανακοινώσει παρατάσεις, θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου και για όποιον θέλει να πληρώσει όλες μαζί τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ή μέρος τους με έκπτωση 15%. Δανείσαμε στις επιχειρήσεις 8,3 δισ ευρώ, δανειστήκαμε ως κράτος 8,3 δισ ευρώ με χαμηλό κόστος δανεισμού, και προσδοκάμε ότι θα πάρουμε πίσω 3 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι “κούρεμα”».

«Δρομολογούμε την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ που έληγε τον Ιούνιο του 2022 για μεταφορές, εστίαση, σινεμά και γυμναστήρια μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!