| I |

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει νέο περιθώριο ενίσχυσης στα καύσιμα

διαβάσαμε στο capital.gr / από τον Τάσο Δασόπουλο

Διπλή αύξηση έχουν πλέον τα υγρά καύσιμα -και ιδιαίτερα η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης- λόγω της διολίσθησης της ισοτιμίας του ευρώ κοντά στο 1:1 σε σχέση με το δολάριο και της ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, όπως ομολογούν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Παραδέχονται πάντως ότι μετά την μεγάλη παρέμβαση ύψους 3,2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα δεν υπάρχουν προς το παρόν περιθώρια για νέες παρεμβάσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας κυρίως στα υγρά καύσιμα, παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή της βενζίνης έφτασε σήμερα τα 2,2 ευρώ. Παρά την καλή πορεία των εσόδων για το πρώτο τετράμηνο, τα οποία υπερέβησαν κατά 1,8 δισ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση χωρίς να αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα για φέτος. 

Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι τα μόνα μέτρα που μπορεί να πάρει το Υπουργείο Οικονομικών και να έχουν αποτέλεσμα στις τιμές έχουν δημοσιονομικό κόστος και αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν.

Μάλιστα στο επίπεδο περαιτέρω παρεμβάσεων δείχνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης υπονοώντας εντατικότερους ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδιας.

Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η διολίσθηση του ευρώ να συνεχιστεί λόγω της διαφοράς νομισματικής πολιτικής που ασκείται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τονίζουν ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στον πληθωρισμό που έχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Ειδικότερα σημειώνουν ότι η FED θεωρεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των διεθνών τιμών αλλά και ενδογενών προβλημάτων της οικονομία της χώρας. Γι’ αυτό έχει πιο επιθετική πολιτική στην αύξηση των επιτοκίων. Αντίθετα η EKT θεωρεί ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι εξωγενές και για αυτό θα έχει και πιο ήπια πολιτική στην αύξηση των επιτοκίων της 

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!