| I |

Υπερκέρδη 6,2 δισ. δολαρίων για τη BP, στο πρώτο τρίμηνο 2022, ενώ τα νοικοκυριά «αιμορραγούν»

διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Διπλασίασε τα κέρδη της η BP κατά 6,2 δισ. δολάρια για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη τριμήνου της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Η είδηση για το ύψος των κερδών, τα οποία ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επανέφεραν στο προσκήνιο τις εκκλήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Βρετανία για επιβολή ρήτρας στο ποσοστό κέρδους των πετρελαϊκών εταιρειών. Το αίτημα αυτό έρχεται σε μία φάση έντονης οικονομικής επιβάρυνσης των φτωχότερων νοικοκυριών και οι υποστηρικτές του θέλουν να να μπει αφενός ένα φρένο στην αισχροκέρδεια και αφετέρου να υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των πληττόμενων πολιτών.

Όμως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να έχει άλλη αντίληψη, προβάλλοντας ένα επιχείρημα νεοφιλελεύθερης κοπής, σύμφωνα με το οποίο η επιβολή φόρου στα κέρδη των πετρελαιοπαραγωγών και εταιρειών ενέργειας θα τις αποθαρρύνει τελικά από το να επανδεπενδύσουν τα πλεονασματικά τους στην αγορά ενέργειας για να «ρίξουν τις τιμές» για τους καταναλωτές.

Η απογείωση των κερδών για το φετινό τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, που είχε σημαντική διαφορά σε σχέση με το περσινό ποσό των 2,6 δισ. για την αντίστοιχη περίοδο, οφείλεται εν μέρει και στο «πετυχημένο εμπόριο πετρελαίου και αερίου», τις υψηλότερες τιμές και την αποτελεσματικότερη διύλιση, σύμφωνα με την βρετανική πολυεθνική.

Η άνοδος αυτή αποτυπώθηκε και στην αξία της μετοχής στο χρηματιστήριο, η οποία έκλεισε σήμερα με άνοδο 3,5%.

Όμως, η κερδοφορία της BP είναι η μία πλευρά του νομίσματος των ανατιμήσεων προς τα πάνω, αφού η άλλη είναι η ταυτόχρονη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης, τη στιγμή που ο λογαριασμός της ενέργειας ήρθε κατά 54% φουσκωμένος τον περασμένο μήνα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, σύσσωμη η αντιπολίτευση βάλθηκε κατά της κυβέρνησης Τζόνσον για την ολιγωρία της στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!