| I |

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και προετοιμάζονται για σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία

διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας, που συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, αποφάσισαν πως η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί σαφή παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναζητά πλέον φόρμουλα για συνέχιση των πληρωμών στη Ρωσία με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών με κείμενο οδηγιών που θα αποσταλεί στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

«Το Συμβούλιο Ενέργειας της Ε.Ε. επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι η διακοπή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι «αδικαιολόγητη» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα από τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη. «Είναι μια απόπειρα της Ρωσίας να διχάσει την Ε.Ε., όμως εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη και ενότητα», δήλωσε η Επίτροπος.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία

Σε καθεστώς εξαίρεσης αναμένεται να βρεθούν η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεδομένου του πόσο πολύ βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών. Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προειδοποιήσει ότι θα απορρίψει τις ενεργειακές κυρώσεις αλλά στις συζητήσεις με τους ομολόγους του στην Ε.Ε., τόνισε ότι οι ανησυχίες της ήταν οικονομικές και όχι πολιτικές,

Οι υπουργοί και η Επιτροπή συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες επαφές τους με διεθνείς εταίρους και αξιόπιστους προμηθευτές και να δημιουργήσουν γρήγορα την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αγορών Φυσικού Αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ σε προσιτές τιμές.

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Παράλληλα, η Ε.Ε. επεξεργάζεται την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία θα επικεντρωθεί σε ένα σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας κάμφθηκαν και πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου -συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας- θα ωφελούνταν.

Η Ελλάδα

Μετά από το Συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας, τόνισε την αναγκαιότητα «να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας» και υπογράμμισε πως θα πρέπει να πάμε σε μια «σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο».

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!