| I |

Απάντηση σε άρθρο περί εκτόξευσης περιθωρίου κέρδους των πρατηρίων

Με επιστολή προς τον ιστότοπο imerisia.gr, η οποία κοινοποιήθηκε στο newsit.gr, στην εκπομπή ώρα Ελλάδος OPEN TV, στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και στον Γ. Γραμματέα Εμπορίου, απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε άρθρο περί εκτόξευσης περιθωρίου κέρδους των πρατηρίων. Ακολουθεί η επιστολή:

Με την παρούσα, απαντούμε στο άρθρο του δημοσιογράφου κυρίου Θανάση Παπαδή, το οποία αναφέρεται σε εκτόξευση του περιθωρίου κέρδους των πρατηρίων ΑΝ!! υποθέσουμε ότι τα μεγέθη, τα οποία επικαλείται είναι αληθή και πραγματικά. Με την λογική αυτή θα ακολουθήσουμε τον συλλογισμό του.

Πρωτίστως ενημερώνουμε ότι, η αγορά καυσίμων λειτουργεί διαχρονικά με συγκεκριμένο τρόπο, και οποιοσδήποτε επιχειρεί να περιγράψει την διαμόρφωση των τιμών, θα πρέπει να προβαίνει σε ανάλυση σε βάθος χρόνου, και όχι αποσπασματικά, εφόσον δεν είναι αδαής, δεν βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, δεν αποσκοπεί στην «κερδοσκοπία» του λαϊκισμού.

Στο άρθρο, γίνετε σύγκριση του περιθωρίου κέρδους που είχαν συνολικά η χονδρική εμπορία, ο μεταφορέας καθώς και τα πρατήρια λιανικής, με βάση την τιμή του διυλιστηρίου στις 11/3/2022 και τη μέσης τιμή της χώρας, που είχε η αμόλυβδη βενζίνη με τις αντίστοιχες της 18/3/2022.

Στο άρθρο λοιπόν, γίνετε αναφορά ως Πανελλήνιο κέρδος στις 11/3/2022 το τρομακτικό νούμερο των 2,9!!!!! λεπτών ανά λίτρο, όπου συμπεριλαμβάνονται, το κέρδος των πλοίων, των εταιριών χονδρικής εμπορίας, των βυτιοφορέων και των πρατηρίων (συμπεριλαμβανομένων του υψηλού κόστους των νησιών, αλλά και της επαρχίας, καθώς πρόκειται για μέση Πανελλήνια τιμή). Εδώ, ο συντάκτης ηθελημένα αποκρύπτει τον λόγο που το περιθώριο, στιγμιαία εμφανίζεται να είναι ουσιαστικά μηδενικό, αφού δεν αναφέρει ότι κατά την περίοδο της απότομης και τρομακτικής ανόδου των τιμών το κέρδος μειώθηκε, διότι τα πρατήρια δούλεψαν πουλώντας μεσοσταθμικά τα αποθέματά τους, με αποτέλεσμα από 28/2/2022, που ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος, εξαιτίας του πολέμου, το περιθώριο ήταν για όλους τους εμπλεκόμενους στο δυσθεώρητο ποσό των 13,1 λεπτών, ήτοι ποσοστιαίο 7,35%!!! για να πέσει στο 2,9 λεπτά (0,14%) ανά λίτρο.

Θα προσαρμόσουμε στην λογική του δημοσιογράφου τους αριθμούς προκειμένου να κατανοήσουν οι αναγνώστες το μέγεθος του λίαν επιεικώς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Από τα 13,1 λεπτά για να πλησιάσουμε στα 2,9 λεπτά μείωσης του περιθωρίου, είχαμε ποσοστιαία πτώση 77,86% και για να επανέλθουμε στα 13,1 λεπτά από τα 2,9 λεπτά θα δούμε άνοδο 351,7% !!!  
Δηλαδή για το ίδιο κέρδος έχουμε αυτή την τρομερή διαφορά. Αυτό το τρικ των αριθμών εκμεταλλεύεται ο συντάκτης για να εντυπωσιάσει, ενώ το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Σε ότι δε αφορά το πετρέλαιο κίνησης, επειδή τα πρατήρια, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Πολιτείας, δεν ακολούθησαν τις πρωτόγνωρες αυξήσεις, το περιθώριο κέρδους στις 10/3/2022 ήταν μηδενικό, δεδομένου ότι η τιμή που πουλούσαν τα διυλιστήρια ήταν 1,933 ευρώ ανά λίτρο και η μέση τιμή στην χώρα ήταν 1,936 ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή τα πρατήρια πουλούσαν πολύ κάτω από την τιμή που αγόρασαν την επομένη ημέρα, με συνέπεια όποιο ποσοστό θέσει κάποιος ως κέρδος με βάση το μηδέν θα βρει ποσοστό ανόδου μερικών χιλιάδων επί τοις εκατό για να εντυπωσιάσει.

Για να μην κουράζουμε τους αναγνώστες, η αλήθεια είναι ότι η διακύμανση των καυσίμων έχει πάντα μία χρονοκαθυστέρηση, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς επανέρχεται στην κανονικότητα σε λίγες ημέρες.

Στην προκειμένη περίπτωση επειδή τα πρατήρια έχουν μία πτώση στις καταναλώσεις της τάξης του 25% με αποτέλεσμα να μην αδειάζουν οι δεξαμενές, η προσαρμογή να μην γίνει άμεσα.

Τέλος προτρέπουμε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους να παρακολουθήσουν την εκ νέου προβλεπόμενη των επόμενων ημερών ανοδική πορεία των τιμών και θα διαπιστώσουν ότι οι λιανικές τιμές των πρατηρίων θα ανεβαίνουν με σημαντικά αργότερο ρυθμό από ότι στα διυλιστήρια και όχι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Μπάιντεν όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε. Τώρα υποδεικνύουμε στον δημοσιογράφο να δει προσεκτικά την τιμή του διυλιστηρίου στις 11/3/2022, ώστε να αντιληφθεί ότι έκανε λάθος. Επίσης, προτείνουμε να συγκρίνει ορθά όλες τις τιμές, δηλαδή 28/2/2022, 10/3/2022, 11/3/2022 και 18/3/2022 και θα κατανοήσει ότι, οι μεταπτώσεις των τιμών έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι από την αρχή της αύξησης των τιμών για μεν την βενζίνη ξεκίνησε από το τρομερό!!! μικτό περιθώριο των 13,1 λεπτών των εμπλεκομένων, κατέβηκε στο ζενίθ της ανόδου των τιμών στα 6,3 λεπτά, που ήταν στις 10/3/2022 και τα ‘’χαμένα’’ 7 περίπου λεπτά προστέθηκαν στο ζενίθ της πτώσης στην αρχή των 13 λεπτών, διότι έτσι μεσοσταθμικά εμφανίζεται να λειτουργεί η αγορά.

Για δε το πετρέλαιο τα αντίστοιχα νούμερα είναι από 28/2/2022, 15,7 λεπτά, έπεται πτώση στο μηδέν!!! κέρδος στις 10/3/2022 και αντίστοιχη φαινομενική άνοδος του περιθωρίου στις 18/3/2022.

Επίσης, προτείνουμε και στον κύριο Παπαδή να παρακολουθεί από τώρα και στο εξής, ότι στις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών αυτών των ημερών τα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων θα μειώνονται, διότι αυτός είναι ο τρόπος που διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές στην χώρα, σε πείσμα αυτών που παριστάνουν τους ειδικούς.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
O Πρόεδρος, Κιουρτζής Θεμιστοκλής
Ο Γ. Γραμματέας, Μαυράκης Ιωάννης

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ   
https://www.imerisia.gr/oikonomia/38648_kaysima-ektoxeysi-perithorioy-kerdoys-eos-kai-320-giati-den-peftoyn-oi-times

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!