Skip to main content
| I | ,

Επιδότηση καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές ζητούν οι πρατηριούχοι

Πολλοί Κομοτηναίοι πάνε στη Βουλγαρία για να βάλουν βενζίνη και να αγοράσουν αγαθά

xronos.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να «θέσει τέλος στη μεγάλη “διαρροή” προς τις αγορές των συνοριακών κρατών για την προμήθεια καυσίμων». Η Ομοσπονδία έστειλε επιστολή σε υπουργούς με την οποία ζητάει την επιδότηση των καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές -όπως η Κομοτηνή- και αναπτύσσει τους λόγους, γιατί θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Μέσα σε αυτούς τους λόγους λοιπόν είναι και η αγορά καυσίμων από γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία στη Ροδόπη και είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι πολλοί Κομοτηναίοι μεταβαίνουν στη γειτονική χώρα για καύσιμα και αγορά αγαθών. 

Για αυτόν τον λόγο οι πρατηριούχοι ζητούν έστω και δοκιμαστικά νομοθέτηση ειδικής επιδότησης των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος, εμβέλειας 20 χιλιομέτρων από τους συνοριακούς σταθμούς, το ύψος της οποίας θα καθιστά ανώφελη την έξοδο σε γειτονικές χώρες, προς αναζήτηση φθηνών καυσίμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ: 

«Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, όχι μόνο επιβραδύνουν την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά συνάμα οξύνουν τις οικονομικές ανισότητες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (14/3/2022), η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ορίζεται 2,309, στη Βουλγαρία 1,557 με διαφορά 75 λεπτών (!), στην Τουρκία 1,386€ με διαφορά 92 λεπτών (!), στην Βόρεια Μακεδονία 1,539€ με διαφορά 77 λεπτών (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε πλήρωση ρεζερβουάρ οχήματος 75 λίτρων, ο καταναλωτής ωφελείται 35€ και επιπλέον προβαίνει και σε περαιτέρω αγορές-χαμένα έσοδα του κράτους. 

Η Βουλγαρία εφαρμόζει τον ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο ΕΦΚ στην Ευρώπη, 0,36 ευρώ/λίτρο, ενώ η Ελλάδα έχει τον τέταρτο πιο υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη ανάμεσα στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, δηλαδή 0,70€ ευρώ/λίτρο. 

Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει σημαντική μείωση της κατανάλωσης, ως δείγμα φτωχοποίησης. Οφείλει και η εκάστοτε κυβέρνηση να αξιολογεί τις συνθήκες και το περιβάλλον ανταγωνισμού της χώρας σε σχέση με τις λοιπές χώρες και δη τις γειτονικές ούτως ώστε να βελτιώνεται, στα πλαίσια προστασίας των πολιτών της. Καθίσταται λοιπόν, αναγκαίο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν και θα επανακαθορίσουν ένα βιώσιμο μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού διασφαλίζοντας παράλληλα τα διαφυγόντα έσοδα.

Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνονται οι διεθνείς τιμές, όσο βαθαίνει η κρίση, εξίσου μεγεθύνεται η ήδη υπάρχουσα σημαντική απόκλιση των λιανικών τιμών καυσίμων μεταξύ Ελλάδας, και των όμορων χωρών Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας καθιστώντας δελεαστικότερη αν όχι απαραίτητη, την έξοδο προς τις γειτονικές χώρες για προμήθεια καυσίμων και τροφίμων, γυρίζοντας την πλάτη στην υπέρμετρη φορολόγηση της Ελλάδας.

Απαιτείται, η ελληνική κυβέρνηση να θέσει τέλος στη μεγάλη “διαρροή” προς τις αγορές των συνοριακών κρατών για την προμήθεια καυσίμων, η οποία στοιχίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικών εσόδων και παράλληλα να δημιουργήσει ένα πρώτο δίχτυ προστασίας από τους αθέμιτους όρους ανταγωνισμού, προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις πρατηριούχων της περιοχής.

Η «κατάρρευση» της κατανάλωσης, σημαίνει, πρακτικά και κατάρρευση των κρατικών εσόδων από ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα, ενώ η αύξηση των καταναλώσεων θα επιφέρει περισσότερα κέρδη στο ελληνικό κράτος. 

Κύριοι Υπουργοί, εν όψει της νομοθέτησης έκτακτων μέτρων στήριξης- επιδότησης των καυσίμων, δια μέσου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο gov.gr, το επονομαζόμενο freedom pass των καυσίμων, ζητάμε ομοίως με την ίδια διαδικασία, να προβείτε χωρίς ενδοιασμό, έστω και δοκιμαστικά, για μία καθορισμένη περίοδο π.χ. 3 μηνών στην άμεση νομοθέτηση ειδικής επιδότησης των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος, εμβέλειας 20 χιλιομέτρων από τους συνοριακούς σταθμούς, το ύψος της οποίας θα καθιστά ανώφελη την έξοδο σε γειτονικές χώρες, προς αναζήτηση φθηνών καυσίμων.

Η δοκιμαστική περίοδος που θα ορίσετε, θα χρησιμεύσει στην ασφαλή εξαγωγή οικονομικών αποτελεσμάτων αυτού του εγχειρήματος. Περιμένουμε να ενσκήψετε και να ικανοποιήσετε άμεσα το δίκαιο αίτημά μας».

[xronos.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!