Skip to main content
| I |

Φούντωσε το πετρέλαιο εν μέσω φημών για εμπάργκο και από την Ευρώπη

διαβάσαμε στην Εφημερίδα των Συντακτών, του Μπάμπη Μιχάλη

Ανοδο μεγαλύτερη του 7% σημείωσε χθες η τιμή του μαύρου χρυσού εν μέσω των φόβων ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ε.Ε. και εμφανών πλέον ενδείξεων ότι κάποια κέντρα αποφάσεων -μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- επιζητούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία αντί για την εκεχειρία και την ειρήνη.

Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 116 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη των 8 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό αργό εκτοξεύθηκε πάνω από τα 112 δολάρια, 7,5 δολάρια υψηλότερα σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Η τιμή του μαύρου χρυσού και πιο συγκεκριμένα του μπρεντ είχε καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες του 35% από το υψηλό 14ετίας στα 139,13 δολάρια που σημείωσε πριν από 15 ημέρες. Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη οι τιμές είχαν υποχωρήσει μάλιστα λίγο κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, της Παρασκευής και χθες, οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού ανέστρεψαν την πτωτική τροχιά καταγράφοντας συνολική άνοδο μεγαλύτερη των 15 δολαρίων.

Εκεί δηλαδή που η φωτιά πήγαινε να κοπάσει εν μέσω προσδοκιών διπλωματικής λύσης και εκεχειρίας, ξαναφούντωσε. Η αναζωπύρωση αυτή έδειξε ότι κάποιες δυνάμεις που κερδίζουν από τον πόλεμο, τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών και την ανοδική τους τροχιά είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά όταν υπάρχει ανάγκη προκειμένου να διατηρηθούν τα σημερινά εξωφρενικά υψηλά τους επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα. Χθες τον ρόλο αυτό έπαιξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βαλτικής, της Ιρλανδίας και της Πολωνίας.

Σαν να μη γνωρίζουν την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πριν από τρεις ημέρες για ενδεχόμενο έλλειμμα 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τον επόμενο κιόλας μήνα, σαν να μην κατανοούν την τεράστια εξάρτηση των χωρών της Ε.Ε. -που καλύπτουν το 27% των αναγκών τους με ρωσικό πετρέλαιο και το 40% με ρωσικό φυσικό αέριο- έριξαν την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία, ανάλογου αυτού που αποφάσισαν πριν από δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ.

Και μόνο η ανακοίνωση αυτής της αυτοκτονικής θέσης ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αργού γεμίζοντας με καυτό χρήμα τις τσέπες των μεγαλομετόχων των πετρελαϊκών εταιρειών και όσων είχαν ποντάρει στην επιστροφή των υψηλών τιμών. Από την άλλη πλευρά βύθισαν σε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία τους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να βάλει χθες πλαφόν στην τιμή του μη επιδοτούμενου ψωμιού καθώς οι διεθνείς τιμές -που χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα- συνεχίζουν να ίπτανται 30% σε σχέση με έναν μήνα πριν και 75% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει διακόψει την πρόσβαση στο φτηνότερο σιτάρι που παράγεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας επηρεάζοντας κυρίως τις εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Εισάγει περίπου το 60% του σιταριού που καταναλώνει. Ρωσία και Ουκρανία ήταν πέρυσι οι πηγές για το 80% των εισαγωγών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!