Skip to main content

Τορπίλη ARAMCO πιέζει ανοδικά τις τιμές πετρελαίου

διαβάσαμε στην «Καθημερινή», με στοιχεία από Bloomberg, Reuters

Η ARAMCO έδωσε παραγγελίες που κυμαίνονται από 1,2 έως 4,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για παράδοση τον Απρίλιο σε διάφορα λιμάνια του βασιλείου και όπως τονίζει το Bloomberg, η ογκώδης παραγγελία αυξάνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά που ήδη πάσχει από έλλειμμα προσφοράς. Παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη επισημάνει πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί τόσο μεγάλος όγκος του καυσίμου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα

Ντε φάκτο δύναμη του ΟΠΕΚ που καθορίζει την πολιτική του, άλλοτε αντίπαλος της Ρωσίας και τα τελευταία χρόνια σύμμαχός της, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για εξομάλυνση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Μία ημέρα μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έως και 15% και την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ζητήσουν αύξηση παραγωγής του ΟΠΕΚ, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου του βασιλείου των Σαούδ, η Aramco, αγοράζει μεγάλο όγκο ντίζελ.

Στην παραγγελία της σαουδαραβικής εταιρείας αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, που δεν παραλείπει να εκφράσει την έκπληξή του για την «αιφνιδιαστική» κίνηση της εταιρείας καθώς η Aramco συνήθως εξάγει πετρέλαιο. Εδωσε παραγγελίες που κυμαίνονται από 1,2 έως 4,6 εκατ. βαρέλια ντίζελ για παράδοση τον Απρίλιο σε διάφορα λιμάνια του βασιλείου. Οπως τονίζει το Bloomberg, η ογκώδης παραγγελία αυξάνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά που ήδη πάσχει από έλλειμμα προσφοράς. Παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη επισημάνει πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί τόσο μεγάλος όγκος του καυσίμου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εταιρείες και χώρες που αγοράζουν το καύσιμο αντιμετωπίζουν την προοπτική να αποκλειστεί πλήρως από την παγκόσμια αγορά το ρωσικό ντίζελ με μεγάλες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές που είναι και οι σημαντικότεροι πελάτες των ρωσικών υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν στραφεί στις εξαγωγές πετρελαιοπαραγωγών χωρών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Εμιράτα την Τετάρτη τάχθηκαν υπέρ της αύξησης της παραγωγής και κάλεσαν τις συμμάχους χώρες από τον ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν

Η κίνηση της Aramco έπεται της πρωτοβουλίας που έλαβαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν διά στόματος του πρέσβη τους στην Ουάσιγκτον τάχθηκαν υπέρ της αύξησης της παραγωγής και κάλεσαν τις συμμάχους χώρες από τον ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε περαιτέρω αύξησή της. Είχε προηγηθεί νέα έκκληση της Ουάσιγκτον προς το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ να τονίζει πως «σε αυτήν τη συγκυρία της κρίσης χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη προσφορά πετρελαίου». Ανακοινώνοντας την Τετάρτη την πρωτοβουλία των Εμιράτων, το Bloomberg μιλούσε για «στροφή 180 μοιρών που θέτει τα Εμιράτα απέναντι στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία». Το σχόλιο περί «στροφής 180 μοιρών» αφορούσε τη στάση που τήρησε ο ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα όταν, παρά τους ισχυρότατους κραδασμούς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κώφευσε στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής. Εν ολίγοις ανακοίνωσε ότι εμμένει στα προ του πολέμου σχέδιά του για οριακή μόνον αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο.

Οπως, πάντως, επισημαίνει το Reuters, αυτήν την εβδομάδα ο ΟΠΕΚ φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση του. Ο γραμματέας του διεθνούς καρτέλ Μοχαμέντ Μπαρκίντο δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας πως η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου είναι όλο και λιγότερη σε σύγκριση με τη ζήτηση. Μια αύξηση της παραγωγής από πλευράς των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αναπληρώσει σημαντικά τις ελλείψεις που προκαλεί το εμπάργκο των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό κλάδο της Ρωσίας. Τα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι, πάντως, από τις ελάχιστες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν πλεόνασμα παραγωγικής δυνατότητας και θα μπορούσαν να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τον Μπομ Γιόγκερ, υπεύθυνο συμβολαίων ενέργειας στην Mizuho, ειδικότερα τα Εμιράτα «έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στην παγκόσμια αγορά άλλα 800.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και να το κάνουν ταχύτατα, ακόμη και άμεσα». Στην περίπτωση αυτή θα αναπλήρωναν το 1/7 του ρωσικού πετρελαίου που αποκλείστηκε από την αγορά». Η Ρωσία παραμένει, πάντως, πρώτη δύναμη σε εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, εξάγοντας περίπου 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!