Skip to main content

Aπογειώνονται πετρέλαιο και αέριο μετά το ουκρανικό μίνι κραχ στις αγορές

δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (του Γιάννη Κιμπουρόπουλου)

Συνθήκες μίνι κραχ επικρατούν από το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ελληνικό να ηγείται της πτώσης των μετοχών, με απώλειες του γενικού δείκτη άνω του 4%, αρχικά.

Πάνω από 4% χάνει και το αυστριακό χρηματιστήριο, από 1,5% έως 3,5% χάνουν το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης. Παράδοξη εξαίρεση από την εικόνα γενικής πτώσεις αποτελούν τα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, ενώ μάλλον αναμενόμενη ήταν η διακοπή λειτουργίας του χρηματιστηρίου της Μόσχας, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να υπερδιπλασιάσει το βασικό επιτόκιό της, από το 9,5% στο 20%, προκειμένου να ανακόψει την κατάρρευση του ρουβλιού.

Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του και αυτή τη στιγμή η ισοτιμία του έχει ξεπεράσει τα 118 δολάρια. Αυτό με την σειρά του αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το κυρίαρχο σύστημα παγκόσμιων διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Το πετρέλαιο τύπου Brent έχει ξεπεράσει πάλι τα 100 δολάρια το βαρέλι (στα 102,5 δολάρια με ημερήσια άνοδο 4,5%, το μεσημέρι), πάνω από τα 95 δολάρια κυμαίνεται και το αμερικανικό αργό, ενώ το ολλανδικό αέριο TTF, με βάση το οποίο τιμολογείται όλο το αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη, κατέγραψε το μεσημέρι άνοδο σχεδόν 10%, στα 103 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ξεχωρίζει η αύξηση 6,5% στην τιμή του σιταριού, που σε ετήσια βάση έχει αυξηθεί σχεδόν 40%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!