| I | , ,

Μέτρα για το κόστος καυσίμων ζητούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Τη λήψη μέτρων και ιδίως την επιδότηση του κόστους καυσίμων ζητά η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, τον αν. υπουργό Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο.

Στην επιστολή της η ΟΦΑΕ τονίζει ότι εκπροσωπεί περισσότερους από 6.500 ιδιοκτήτες ΦΔΧ από όλη την Ελλάδα και εστιάζει στα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία: «Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους πιο κρίσιμους κρίκους της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ενώ με την κατάλληλη πολιτική και στοχευμένα μέτρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Τα τελευταία δύο σχεδόν έτη, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, οι επαγγελματίες του κλάδου μας αντιμετώπισαν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση με σθένος κι επαγγελματισμό, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές κράτησαν τον κόσμο «εν κινήσει»! Ο ρόλος και η συνεισφορά μας στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας είναι πλέον πιο ξεκάθαρος από ποτέ. Ακόμα και στην δεδομένη χρονική στιγμή όπου η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει την σημαντικότερη ίσως κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι οδικές μεταφορές αποτελούν πιο ευέλικτο και λειτουργικό μέσο μεταφοράς αγαθών.

Παρ’όλα αυτά, ο κλάδος μας δεν τυγχάνει ανάλογης αντιμετώπισης από την πλευρά της Πολιτείας. Αντιθέτως, τα τελευταία 10 και πλέον έτη δέχεται απανωτές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει χωρίς την παραμικρή υποστήριξη.

  • Ο κατακερματισμός της εγχώριας αγοράς,
  • η διενέργεια παράνομης μεταφοράς λόγω παντελούς έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, η οποία τελικά οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς,
  • ο γηραιότερος στόλος ΦΔΧ σε όλη την Ε.Ε. με μεγάλη διαφορά,

αποτελούν ίσως τις βασικότερες από τις προκλήσεις με τις οποίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι, αν και όχι οι μοναδικές. Σήμερα όμως, κι ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου βρισκόμαστε ήδη σε δεινή θέση, προστίθεται ακόμα ένα σημαντικότατο πρόβλημα, το οποίο για ακόμα μια φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Ο λόγος για την παγκόσμια κρίση στον τομέα της ενέργειας, η οποία έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία αγγίζει το 30% σε σχέση με έναν χρόνο πριν! Ανέκαθεν, το κόστος του πετρελαίου αποτελούσε περίπου το 45% του λειτουργικού κόστους μιας μεταφοράς. Εύκολα γίνεται κατανοητό λοιπόν το πόσο πολύ επηρέαζεται η λειτουργία των μεταφορικών επιχειρήσεων από την πρωτοφανή αυτή αύξηση, η οποία δεν αφορά μόνο την τιμή αγοράς του πετρελαίου, αλλά ακολουθείται από αύξηση του ΕΦΚ, ενώ πλέον συζητάμε και για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα φορτηγά οχήματα.

Φυσικά η αύξηση της τιμής αγοράς του πετρελαίου δεν έχει επηρεάσει αρνητικά μόνο τον κλάδο των οδικών μεταφορών, αλλά πολλούς ακόμα κλάδους μεταξύ των οποίων και η ακτοπλοΐα. Σημαντική όμως διαφορά, ότι οι λίγες εταιρείες που λειτουργούν τις ακτοπλοϊκές γραμμές έχουν μετακυλήσει την αύξηση αυτή στον τελικό πελάτη (ήτοι τους οδικούς μεταφορείς) σε αντίθεση με τον κατακερματισμένο κλάδο των οδικών μεταφορών όπου οι πιέσεις του ανταγωνισμού στην αγορά είναι τόσο ασφυκτικές που δεν αφήνουν περιθώριο αύξησης κομίστρων για όποιον επαγγελματία επιθυμεί να παραμείνει ανταγωνιστικός στην αγορά. Έτσι λοιπόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με μία ακόμα σημαντική αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών ναύλων καθώς οι εταιρείες που λειτουργούν την γραμμή της Αδριατικής – που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη – έχουν προβεί ήδη με την δημοσίευση της αύξησης από τα μέσα του Οκτωβρίου σε αυξήσεις στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισητηρίων καθώς επίσης και στον επίναυλο καυσίμων . Αυξήσεις που ξεπερνούν συνολικά το 20% στα ακτοπλοϊκά ναύλα, και κατά πολύ περισσότερο στον επίναυλο, και φυσικά με σκοπό να αντισταθμίσουν τις ζημίες από την αύξηση του κόστους του πετρελαίου. Αναρωτιέται κανείς πόσες αυξήσεις θα κληθούν να επωμιστούν οι οδικοί μεταφορείς και για πόσο χρονικό διάστημα θα αντέξουν τις ασφυκτικές αυτές πιέσεις. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ο επίναυλος καυσίμων που επιβάλλεται στα ακτοπλοϊκα εισητήρια, ενώ είναι κατ’αναλογία με το κόστος αγορας του πετρελαίου, αναπροσαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει αύξηση στην τιμή του, ενώ κατά την πρόσφατη περίοδο που το κόστος αγοράς του πετρελαίου κίνησης είχε μειωθεί καμία μείωση δεν έγινε στον επίναυλο καυσίμων!

«Σκοπός της επιστολής μας» σημειώνει η ΟΦΑΕ, «είναι η συνοπτική περιγραφή της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο μας σήμερα καθώς επίσης και η υποβολή προτάσεων από ΟΦΑΕ σχετικά με την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την ανακούφιση των Ελλήνων μεταφορέων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών που ακολοθούνται και από άλλα Κ-Μ της Ε.Ε με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα γενικότερα, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μιας χώρας και φυσικά διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο και την εξαγωγική της δραστηριότητα. Οι προτάσεις της ΟΦΑΕ για την αντιστάθμιση των συνεπειών της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε φόρους που αφορούν το καύσιμο και άλλα λειτουργικά κόστη μιας μεταφορικής εταιρείας, την συντήρηση του οχήματος κλπ, όπως είναι και τα ακτοπλοϊκά ναύλα, είναι οι εξής:

Επιδότηση κόστους καυσίμου

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε 6 Κ-Μ μέλη της Ε.Ε. κι επομένως είναι η εφαρμογή του είναι συμβατή με των ενωσιακή νομοθεσία. Στον παρακάτω πίνακα, φαίνεται ο πίνακας με κάποια ενδεικτικά από τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το μέτρο και το ποσό (ευρώ) της επιδότησης που λαμβάνουν οι μεταφορείς ανά λίτρο καυσίμο

Α/ΑΚ-ΜΕπιδότηση/λίτρο
1Βέλγιο0,2476
2Ιταλία0,2142
3Γαλλία0,1771
4Σλοβενία0,0627
5Ισπανία0,0490
6Ουγγαρία0,0110

Τα οφέλη που προκύπτουν για τους μεταφορείς είναι σημαντικά καθώς μειώνει αισθητά το κόστος του καυσίμου, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα για την σταθεροποίηση του ΕΦΚ, ή/και για τον επίναυλο καυσίμων που χρεώνεται στα ακτοπλοϊκά ναύλα, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε μόνο αυξητικές τάσεις εχει και δεν λειτουργεί ανάλογα με την τιμή αγορας πετρελαίου, καθώς και αντίστοιχα μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην επιδότηση του κόστους μεταφορών προκειμένου να μπορέσουν οι μεταφορείς να λειτουργήσουν χωρίς να απειλείται η βιώσιμότητά τους. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την οικονομία αλλά και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να αναπτύξει πολιτικές ενίσχυσης του κλάδου με σκοπό την ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς πολιτικής που θα καθιερώσει την Ελλάδα ως διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο, αξιοποιώντας τόσο την στρατηγική γεωγραφική της θέση, όσο και την δυναμική των βασικών λιμένων της σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια, να είστε βέβαιοι πως οι Έλληνες μεταφορείς έχουν πρωταρχικό ρόλο, και η σημερινή εικόνα του κλάδου δεν μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς ελληνική μεταφορά δεν νοείται ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας ούτε και ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου. Με αυτή την επιστολή σας καλούμε σε συνεργασία για την άμεση λήψη μέτρων που θα αποβούν σημαντικά όχι μόνο για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε, αλλά για την ελληνική οικονομία στο σύνολο!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ EBITDA Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs Guardian Handelsblatt Inside Story interlock kWh LANA LG LNG Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews refinery margin REPSOL Revoil RMM Royal Dutch Shell Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL SKG Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies TotalEnergy Urals windfall tax WOOD WTI «Άγιος Χριστόφορος» ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αγγελική Ναταλία Αδαμοπούλου Αλβανία Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗELLENiQ ENERGY ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκρέκας Κώστας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορά αλληλεγγύης εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πιστοποιητικά πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρεύμα ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υποτροφίες υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!