| I |

«Άδειασε» τα πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία η έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων

Σχέδιο προσωρινής χαλάρωσης των κανονισμών σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου επεξεργάζεται η βρεατανική κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους οδηγούς φορτηγών, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις, μεταξύ άλλων στην προμήθεια καύσιμων.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εκδίδει βραχυπρόθεσμα έως και 5.000 προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (visa), μπροστά στην έλλειψη περίπου 100.000 ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και το Brexit.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά βενζινάδικα έχουν κλείσει προσωρινά, καθώς ενώ υπάρχει απόθεμα καυσίμων, δεν υπάρχουν οδηγοί να το μεταφέρουν από τις κεντρικές δεξαμενές. Στα υπόλοιπα πρατήρια που λειτουργούν δημιουργούνται ουρές από κόσμο. Αυτή η χαοτική κατάσταση, εκτός από την αναστάτωση που έχει επιφέρει στον κλάδο, έχει προκαλέσει φόβο στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση υγρών καυσίμων.

Η BP έκλεισε προσωρινά κάποια από τα 1.200 πρατήριά της στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω έλλειψης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, την οποία απέδωσε στις ελλείψεις οδηγών φορτηγών, ενώ η Esso της ExxonMobil είπε ότι επηρεάστηκε μικρός αριθμός από τα 200 σημεία λιανικής της Tesco Alliance

Έτσι, η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον έρχεται να ξεμπλοκάρει τις δυσκολίες όμως έρχεται κόντρα με τις πεποιθήσεις του και τις αποφάσεις για αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων (μετά το Brexit) που επιδίωκαν να μπει τέλος στην εξάρτηση της Βρετανίας από το εργατικό δυναμικό ξένων χωρών.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι μέσα στην χώρα, στα έξι διυλιστήρια και στις 47 αποθήκες, υπάρχουν πολλά καύσιμα. Αν ο κόσμος κινείται όπως συνήθως και γεμίζουν τα ρεζερβουάρ όπως συνήθως, τότε δε θα υπάρχουν ουρές και ελλείψεις στα πρατήρια.

https://gr.euronews.com/2021/09/27/bretania-oures-sta-pratiria-kausimon

Γκραντ Σαπς υπ. Μεταφορών Μ. Βρετανίας

Ο κλάδος των μεταφορέων προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, καθώς είναι παράλληλα σε εξέλιξη η κρίση στην τιμή των καυσίμων ενώ εδώ και μήνες σουπερμάρκετ και αγρότες προειδοποιούσαν ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών οδηγεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε οριακό σημείο, δυσχεραίνοντας τη διανομή προϊόντων στην αγορά.

Η βρετανική Ένωση Πρατηριούχων ανακοίνωσε, την Κυριακή, ότι στα δύο τρία των μελών της έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα, ενώ στα υπόλοιπα οι ποσότητες μειώνονται δραματικά.

Ο βρετανικός κλάδος μεταφορών λέει ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται περίπου 100.000 περισσότεροι οδηγοί καθώς περίπου 25.000 επέστρεψαν στην Ευρώπη πριν από το Brexit και η πανδημία έπαυσε προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης για νέους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο φορέας που εκπροσωπεί το λιανεμπόριο στη Βρετανία επισήμανε ότι, αν δεν βρεθούν περισσότεροι οδηγοί μέσα σε 10 ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία έλλειψή τους, τότε είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει σημαντική διατάραξη ενόψει των Χριστουγέννων.

Από την «Εφημερίδα των Συντακτών», Euronews, ΑΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar