Skip to main content

Εκτίμηση πραγματικής περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης

Την καθιερωμένη ημερομηνία, στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο, παρά την προβλεπόμενη δελεαστική τιμή του, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η πραγματική περίοδος διανομής θα ξεκινήσει κάπου γύρω στα Χριστούγεννα. Ο βασικός λόγος είναι ότι την άνοιξη οι οικιακές δεξαμενές ξεχείλισαν καθώς η τιμή στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο. Επιπλέον, η περίοδος διανομής είχε επεκταθεί κατά ενάμιση μήνα, έως το τέλος Μαΐου, αντί στις 15 Απριλίου που συνήθως ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος», Θέμη Κιουρτζή “η αγορά αναμένεται να ανοίξει γύρω στα 78 λεπτά το λίτρο, όσο περίπου ήταν και στο τέλος Μαΐου όταν σταμάτησε η διανομή”. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν λίγο πάνω από το ένα ευρώ, κοντά στο 1,05 το λίτρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κιουρτζής, για το πρώτο δίμηνο η αγορά αναμένεται να είναι «νεκρή».

“Ό,τι ήταν να πουλήσουμε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το δώσαμε ουσιαστικά το δίμηνο Απριλίου -Μαΐου. Είχαμε φτάσει να μοιράζουμε πετρέλαιο με το θερμόμετρο έξω να είναι στους 30 βαθμούς. Οι δεξαμενές ξεχείλισαν, μας φώναζαν να δώσουμε ακόμη και μερικές δεκάδες λίτρα σε δεξαμενές οι οποίες χωρούσαν έως και δύο τόνους ώστε να είναι γεμάτες γιατί οι τιμές είχαν πέσει, ιδίως τον Απρίλιο”.

Η πτώση στην τιμή, σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, οφείλεται στην μεγάλη πτώση που σημείωσε η τιμή του μπρεντ διεθνώς, κάτι το οποίο πέρασε και στις τιμές των καυσίμων. Το φαινόμενο ξεκίνησε βεβαίως από την περασμένη άνοιξη. Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε φτάσει, κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο, οριακά κάτω και από τα 70 λεπτά του ευρώ. Παράλληλα, λόγω κάποιων προσφορών, κυρίως από τράπεζες οι οποίες έδιναν εκπτώσεις έως και 5%, η τιμή υποχωρούσε λίγο πάνω από τα επίπεδα των 65 λεπτών, τιμές οι οποίες είχαν να εμφανιστούν από τον Απρίλιο του 2016 ή και προ μνημονίων.

Ο κ. Κιουρτζής εκφράζει την ελπίδα να διατηρηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν “ώστε να ζεσταθεί ο κόσμος και να δουλέψουμε κι εμείς. Τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως αυτά της κρίσης, υποφέραμε καθώς ο κόσμος είχε εγκαταλείψει το πετρέλαιο και θερμενόταν με άλλα μέσα, καίγοντας ακόμη και σκουπίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η αγορά, με πολλά πρατήρια να βάζουν λουκέτο”.

Ενδεικτικό του πόσο επηρεάζει η τιμή τις πωλήσεις είναι το στοιχείο το οποίο παραθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος». “Την περσινή σεζόν, έως τον Μάρτιο ήμασταν κάτω κάτω περίπου 25% σε σχέση με τις ποσότητες που είχαμε διαθέσει την προηγούμενη σεζόν. Μόλις έπεσαν οι τιμές, το δίμηνο Απρίλιο-Μάιο, διαθέσαμε τόσες ποσότητες ώστε στο τέλος κλείσαμε και με άνοδο της τάξης του 10%”.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/petreleo-thermansis-se-pia-timi-anigi-i-agora-stis-15-oktovriou

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!