| Notaka
“Yφυπ. Εξωτερικών ΗΒ:Προτεραιότητα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειo”.
Την αποκλιμάκωση της κατάστασης υπογραμμίζει ως προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Γουέντι Μόρτον, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και η ίδια έχει θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Κυπριακών Προσφυγικών Σωματείων (ΕΚΕΚΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο Λεωνίδα Λεωνίδου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, η κ. Μόρτον σημειώνει πως το Λονδίνο «έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν».
Προσθέτει ότι η ίδια έχει θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας τη βρετανική αντίθεση και καλώντας σε αποκλιμάκωση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διαφωνίες σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατιωτικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και με τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευρύτερη περιοχή προς αυτόν το σκοπό. Για τον ίδιο λόγο συνεχίζουμε να αποδίδουμε την υπέρτατη σημασία στη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στη διαίρεση της Κύπρου και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων», γράφει η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών.
Στην επιστολή η κ. Μόρτον διαβεβαιώνει για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια δίκαιη και διαρκή λύση για την επανένωση της Κύπρου, που θα αντιμετωπίζει και τα υπόλοιπα ζητήματα. Όπως σχολιάζει, τα γεγονότα του 1974, στα οποία αναφερόταν στην αρχική του επιστολή ο κ. Λεωνίδου, συνεχίζουν να ρίχνουν «μια μεγάλη σκιά» πάνω στο νησί.
«Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συμφωνία στην Κύπρο παραμένει ακλόνητη. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό και θα διάνοιγε την πιθανότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή. Μια λύση στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα τόνωνε την ασφάλεια του νησιού και θα βοηθούσε στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην επιστολή.
Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών συμπληρώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι κυπριακές κοινότητες είναι μέσω μιας συνολικής λύσης για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και βεβαιώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν το σκοπό. Σημειώνει ότι αυτό θα απαιτήσει τη συμφωνία των δύο ηγετών, την υποστήριξη Ελλάδας και Τουρκίας και κατά τρόπο σημαντικό, επιτυχημένα δημοψηφίσματα σε κάθε κοινότητα.
Στο θέμα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας η Γουέντι Μόρτον επαναλαμβάνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα καθιστούσε σαφές ότι είναι «ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφάλειας των δύο κυπριακών κοινοτήτων».
Με την επιστολή του προς το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, που συντάχθηκε με αφορμή τη 46η μαύρη επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής και έναρξη της κατοχής της Κύπρου, ο κ. Λεωνίδου εξέθετε τις παραμέτρους της τουρκικής προκλητικότητας και παρανομιών και ζητούσε την επανεξέταση από τη βρετανική κυβέρνηση της σχέσης με την Τουρκία.
Πηγή: ΚΥΠΕ