Skip to main content
| Notaka

“Προς τη Βουλή οδεύουν οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία – Το Μαξίμου επιμένει: Διάλογος με Τουρκία μόνο για θαλάσσιες ζώνες”.

Η Τουρκία τερματίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

Τον δρόμο της Βουλής παίρνουν οι συμφωνίες για ΑΟΖ της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία, τη στιγμή που η Τουρκία διατηρεί υψηλά τους τόνους στην περιοχή, καθώς ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Hulusi Akar, μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη για να εξετάσει «τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο συμφωνίες αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.
Όπως δήλωσε άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε -μιλώντας στον Σκάι- ότι την προσεχή εβδομάδα, θα κατατεθούν στην εθνική αντιπροσωπεία οι εν λόγω συμφωνίες.
Κατά συνέπεια, η επίσκεψη Akar στη Λιβύη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή την περίοδο, καθώς το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο μιας NAVTEX βασισμένης στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που ωστόσο ακυρώνει στην πράξη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σαφές μήνυμα από Ελλάδα: Διάλογος μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά για ακόμα μία φορά διαμηνύει ότι μόνο θέμα που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.
«Επιθυμούμε το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις (…)
Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», δήλωσε η κ. Πελώνη, ενώ διευκρίνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν.
Όπως επισήμανε η ίδια, όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Oruc Reis από την περιοχή.
«Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει» διευκρίνισε.
«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 – 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων.
Η κ. Πελώνη αποσαφήνισε πάντως ότι «θα είναι νομίζω πυκνές οι εξελίξεις μέχρι τότε, η Ελλάδα έχει βάλει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της στο τραπέζι…
Περιμένουμε μέχρι τότε να έχει αποδώσει η διπλωματία, η αποκλιμάκωση και αποφυγή μονομερών ενεργειών».

O… διάλογος που επιθυμεί η Τουρκία

Η Τουρκία ζητάει διάλογο στη βάση του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».
«Οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας.
Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη» δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε άλλωστε και ο Erdogan τα τελευταία 24ωρα κάνοντας διπλωματικούς ελιγμούς και μιλώντας λύση «kazan-kazan», την ώρα το Oruc Reis -έχοντας την προστασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού- επιχειρούσε παραβιάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Yeni Safak: Η Τουρκία στέλνει και τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα θα στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην περιοχή.
Πρόκειται για το Kanuni, που αγόρασε προ μηνών η Τουρκία, και βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας απέναντι από την Κύπρο.
Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παραμένει στο σκάφος.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το «Kanuni» -που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή- θα είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih».
Το «Yavuz» βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Και τα τρία τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα φέρουν ονόματα σουλτάνων της περιόδου ακμής του 15ου και 16ου αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Image

Επικοινωνία Putin – Erdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, είχε το πρωί της Δευτέρας (17/8/2020) ο πρόεδρος του Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών βρέθηκε και η Ανατολική Μεσόγειος.
Πάντως σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το Κρεμλίνο, Putin και Erdogan συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, με το βάρος να πέφτει στο πρώτο μέτωπο.
Κατά τη ρωσική προεδρία, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη κατάπαυση πυρός.


Οι πιέσεις του Βερολίνου για διάλογο

Από τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται εμφανές πως η Γερμανία θέλει να προωθήσει έναν απευθείας διμερή διάλογο με την Τουρκία κρατώντας για το ίδιο το Βερολίνο το ρόλο του μεσάζοντα και του επιβλέποντα.
Ήδη μετά το τέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, γερμανικά ΜΜΕ πρωτοστατούν στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος και με δεδομένο ότι η Γερμανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μπλοκάρει ουσιαστικά μια δυναμική στάση της ΕΕ στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, γεγονός μάλιστα που οδήγησε την ελληνική πλευρά να μπλοκάρει με τη σειρά της κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη Λευκορωσία που ήταν το κύριο θέμα συζήτησης την Παρασκευή (14/8/2020).
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Heiko Maas, αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα».

Τα συμπεράσματα από τον διπλωματικό μαραθώνιο της Ελλάδας

Ο αμερικανικός παράγοντας όπως εκφράστηκε μέσω του Pompeo του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κατέληξε σε διαπιστώσεις και συστάσεις για εκτόνωση.
Ενώ οι αμερικανοί δημοσίως δηλώνουν ότι στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, στην συνάντηση με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Cavusoglu διαπιστώθηκε ότι κρατούν ίσες αποστάσεις.
Οι αμερικανοί, όπως είχε αποκαλύψει ο Bolton ο πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, θέλουν να έχουν διαχρονικά καλές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ ο Trump βοήθησε και τον Erdogan σε υπόθεση με το Ιράν.
Κατά πληροφορίες οι αμερικανοί δήλωσαν ότι θα συνδράμουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

-Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά επέδειξε την κλασσική διπρόσωπη στρατηγική της.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ άσκησαν βέτο στην πρόταση αυτή.
Χώρες που άσκησαν βέτο στην ελληνική πρόταση ήταν
-Ισπανία
-Ιταλία
-Ουγγαρία
-Γερμανία
-Βουλγαρία
-Μάλτα
Είναι προφανές ότι το ελληνικό σχέδιο για επιβολή κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα στην Τουρκία δεν πέρασε και δεν θα περάσει καθώς π.χ. η Γερμανία έχει πλήθος εμπορικών και άλλων οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία και δεν θα ρισκάρει να τις αλλοιώσει.
Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης αλλά είναι χώρα των 11 εκατ όχι των 84 εκατ που είναι η Τουρκία και η οποία είναι ισχυρότερη οικονομικά από την Ελλάδα.
Μπορεί οι ευρωπαίοι να δηλώνουν ότι στηρίζουν την Ελλάδα αλλά μένουν μόνο στις λεκτικές αναφορές και στην λεκτική στήριξη.
Η ΕΕ θα επιδιώξει να συμβάλλει στην έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ώστε να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα στα ανατολικά σύνορα της ευρωζώνης.

-Ο Ρωσικός παράγοντας εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία από αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων δεν υπέστη καμία σοβαρή συνέπεια, αντιθέτως συνεχίζει την γνώριμη στρατηγική των προκλήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατηγορούν την Ελλάδα για μαύρη προπαγάνδα αλλά στην πράξη η Τουρκία είναι αυτή που κλιμάκωσε αναίτια την ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τα σχέδια εξερεύνησης του Oruc Reis.
 Εν τω  μεταξύ η Τουρκία θέτει πλήθος θεμάτων αλλά εσχάτως φαίνεται να εστιάζει σε δύο υφαλοκρηπίδα νησιών και Καστελόριζο.
Για τους τούρκους η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου επικαλύπτεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ενώ για το Καστελόριζο αναφέρουν ότι δεν νοείται ένα νησί που απέχει έως 580 χιλιόμετρα μακρά από την ηπειρωτική Ελλάδα να διεκδικεί ΑΟΖ ίση με 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα από αυτό τον διπλωματικό μαραθώνιο δεν κέρδισε τα προσδοκώμενα.
Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πλευρά εμφανίζεται στα μάτια του διεθνούς παράγοντα μια χώρα που κινείται θεσμικά απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ως ο ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιστολή 25 προσωπικοτήτων στους «Times» για την ελληνοτουρκική κρίση

Την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Erdogan στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν με επιστολή τους προς του «Times» του Λονδίνου, 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.
Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Erdogan προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζουν ακατάλληλη στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ίσων αποστάσεων και ζητούν από τα μέλη του NATO να καταστήσουν σαφές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!