Skip to main content
| Notaka |

“Νέα ρεκόρ για την αγορά του LNG στην Ελλάδα”.

Έρχεται το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το ατύχημα στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό την περασμένη εβδομάδα, ανέδειξε για ακόμη μια φορά την κομβική σημασία και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα ο τερματικός σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας. Πράγματι με ποσότητες LNG καλύφθηκε το κενό που δημιουργήθηκε από τη διακοπή της ροής στον αγωγό του Σιδηροκάστρου, εξαιτίας της έκρηξης λίγο έξω από το χωριό Κουλάτα της Βουλγαρίας. 

Στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας υπήρχαν ποσότητες LNG καθώς είχε προγραμματιστεί εκφόρτωση, προτού σημειωθεί το συμβάν. Το φορτίο είχε έρθει για λογαριασμό της Mytilineos, ωστόσο δόθηκε με swap στη ΔΕΠΑ, η οποία και κάλυψε τις ανάγκες των πελατών της. 

Το ότι υπήρχε διαθέσιμο αέριο στη Ρεβυθούσα δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Platts προ ημερών οι εισαγωγές LNG στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα οι προμήθειες LNG έφτασαν το 1,9 δισ. κυβικά μέτρα, αέριο που κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες των ηλεκτροπαραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής έχει υποχωρήσει σημαντικά ο λιγνίτης και το μερίδιό του έχει καλυφθεί κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου και από ΑΠΕ.

Πέρυσι, που ήταν μια χρονιά σημαντική καθώς για πρώτη φορά στο ελληνικό σύστημα είχαμε περισσότερες εισαγωγές LNG από αέριο αγωγών, οι συνολικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έφτασαν τα 2,8 δισ. κυβικά μέτρα. 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπερτριπλασιάστηκαν στο 1 δισ. κυβικά μέτρα οι εισαγωγές αμερικανικού LNG, που κάλυψαν πάνω από το 50% των συνολικών εισαγωγών LNG. Εκτός από τις ΗΠΑ, υπήρξαν εισαγωγές από Κατάρ, Αλγερία και Νιγηρία. 

Μια επιπλέον αλλαγή που έχει συντελεστεί στην αγορά και αποτελεί σημάδι ωρίμανσης είναι ότι μεγάλος αριθμός φορτίων αποτελεί καρπό συνεργασίας των εταιρειών της αγοράς. Από τις αρχές του έτους φορτία έχουν φέρει η Mytilineos, η ΔΕΠΑ, ο Ήρων, η Elpedison, η ΔΕΗ και η Motor Oil.

Πάντως, στο τελευταίο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, καταγράφεται σταθεροποίηση της αγοράς του LNG ως προς τους όγκους. Συγκεκριμένα ήρθαν 10 φορτία συνολικού όγκου 859.415 κυβικών μέτρων, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν έρθει 8 φορτία συνολικού όγκου 850.965 κυβικών μέτρων. 

Για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί 5 φορτία:  το πρώτο από τη ΔΕΠΑ μαζί με την Elpedison, το δεύτερο από την Elpedison μαζί με τη Motor Oil, το τρίτο από τη Mytilineos, το 4ο από την Elpedison και το τελευταίο του μήνα από τη ΔΕΠΑ μαζί με τον Ήρωνα. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι το 2019 ο συνολικός αριθμός των φορτίων που αφίχθηκαν στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας έφτασε τα 50, όταν το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 24. Ως προς τους όγκους το 2019 το LNG έφτασε τα 2.671.005.456 κυβικά μέτρα έναντι 903.352.305 κυβικών μέτρων το 2018.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!