Skip to main content
| Notaka | ,

S&P Global Platts και Argus Media λανσάρουν νέο δείκτη τιμών για το αμερικανικό αργό

Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να ανταγωνιστούν το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate.

Δύο κορυφαίες εταιρείες αναφοράς τιμών πετρελαίου ξεκίνησαν λάνσαραν νέο δείκτη για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο την Παρασκευή 26/6/2020, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ανταγωνιστούν το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate.

Η κίνηση από την S&P Global Platts και την Argus Media έρχεται καθώς και οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να ξεφύγουν από το παραδοσιακό σύστημα, λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με το CNBC η S&P Global Platts ανακοίνωσε ότι το νέο της σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, που ονομάζεται Platts American GulfCoast Select (AGS), θα αντικατοπτρίζει την αξία του ελαφρού αργού πετρελαίου που προέρχεται από τη λεκάνη Permian στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό σε μεγάλους αγωγούς προς τον Κόλπο.

Η νέα καθημερινή εκτίμηση τιμών αργού της Argus, το Argus AGS, έχει επίσης σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ ως σημαντικού κόμβου εξαγωγών και για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ανησυχιών της αγοράς σχετικά με το σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο WTI.

Οι δύο εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθοδολογίες για τις νέες αντίστοιχες εκτιμήσεις τους.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύθηκαν στα 41,15 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή το απόγευμα, περίπου 0,3% πάνω, ενώ τα συμβόλαια WTI μειώθηκαν κατά περίπου 0,2% στα 38,63 δολάρια. Και οι δύο συμβάσεις πετρελαίου καταγράφουν εβδομαδιαία πτώση άνω του 1,5%, αφού το ρεκόρ αποθέματος αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ οδήγησε τις τιμές χαμηλότερα.

Η τιμή του Brent διαμορφώνεται σε ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας απέχει περίπου 500 μέτρα από το νερό, όπου υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης σε δεξαμενόπλοια. Αντίθετα, για το WTI διαμορφώνεται 500 μίλια μακριά από την θάλασσα στο Cushing της Οκλαχόμα.

Αυτή η διαφορά θεωρήθηκε ότι ανέδειξε ένα σημαντικό σημείο στα τέλη Απριλίου, καθώς το σοκ του κορωναϊού οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέφεραν τότε οι αναλυτές ενέργειας της Goldman Sachs. Υποστήριξαν ότι το αργό από την θάλασσα, όπως το Brent, ήταν πολύ πιο θωρακισμένο στην πανδημία, επειδή είχαν συγκριτικά εύκολη πρόσβαση στην αποθήκευση των δεξαμενόπλοιων από τις τιμές άλλων – όπως αυτές στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ρωσία.

Ο κόμβος Cushing αποτελείται από ένα δίκτυο σχεδόν δύο δεκάδων αγωγών και 15 τερματικών αποθήκευσης, σύμφωνα με την CME Group. Ο κόμβος έχει 90 εκατομμύρια βαρέλια χωρητικότητας αποθήκευσης και συχνά αναφέρεται ως «παγκόσμιο σταυροδρόμι αγωγών».

Η S&P Global Platts σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να λανσάρει AGS μετά τα αιτήματα από παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και άλλους στην αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούσαν ένα νέο σημείο αναφοράς τιμολόγησης αργού που αντικατοπτρίζει άμεσα την αξία του ελαφρού αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά.

Η Vera Blei, παγκόσμια διευθύντρια πετρελαίου της S&P Global Platts, δήλωσε ότι το AGS θα φέρει στην αμερικανική αγορά «ένα δικό της Brent». “Αυτό το νέο σημείο αναφοράς αντικατοπτρίζει την αξία του θαλάσσίου αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, διεθνώς συνδεδεμένο και απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις των εγχώριων οικονομικών υποδομών”, πρόσθεσε.

Στις 20 Απριλίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου WTI υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά, σημειώνοντας πτώση στα 40 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας οδήγησαν σε ένα άνευ προηγουμένου σοκ της ζήτησης.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της IEA Fatih Birol, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πρόσφατα ότι το 2020 μπορεί να θεωρηθεί ως η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, με το “Μαύρο Απρίλη” να είναι ο χειρότερος μήνας που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος.

«Η αμερικανική αγορά αργού πετρελαίου αναζητεί για μια εναλλακτική λύση για την εφοδιαστική του Cushing της Οκλαχόμα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Richard Swann, διευθυντής Αμερικής, στο S&P Global Platts.

«Το Cushing απέτυχε εδώ και αρκετά χρόνια να εκπροσωπήσει τα οικονομικά του αργού πετρελαίου σε αυτήν την αγορά. Οι συμμετέχοντες στην αγορά ζήτησαν ένα σημείο αναφοράς που να αντικατοπτρίζει σωστά τον πυρήνα της φυσικής αγοράς στην ακτή του Κόλπου, παρά μια κλειδωμένη χρηματοοικονομική αξία », πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!