Skip to main content

Αλβανία: Έρευνα για την κινεζική Bankers Petroleum ξεκινά η Αρχή Ανταγωνισμού

Κατηγορείται για κατάχρηση της θέσης της στην παραγωγή και εμπορία πετρελαίου
Η Αρχή Ανταγωνισμού της Αλβανίας θα διενεργήσει εξάμηνη έρευνα για να διαπιστώσει εάν η κινεζική Bankers Petroleum έχει καταχραστεί την θέση της στην παραγωγή και εμπορία πετρελαίου, μετά από καταγγελίες από τους παραγωγούς ραφιναρίσματος.
Η Bankers Petroleum ξεκίνησε την εξερεύνηση στην Αλβανία το 2004 και αγοράστηκε από τους καναδούς ιδιοκτήτες της από την κινεζική Geo-Jade Petroleum Corp το 2016 για 575 εκατομμύρια δολάρια Καναδα (442,34 εκατ. δολ. ΗΠΑ).
Η παραγωγή της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 18% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
“Η συμπεριφορά της Bankers Petroleum Albania Ltd θα μπορούσε να αποτελέσει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Διαμαρτυρίες εγχώριων βιομηχανιών

Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι εγχώριες βιομηχανίες διύλισης Tosk Energji και Al.Global Oil παραπονέθηκαν στην αρχή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Bankers Petroleum παράγει μόνο το 3% του αργού πετρελαίου στην Αλβανία, αλλά τα διυλιστήρια ανέφεραν ότι τους παρείχε κλάσματα από αυτά που χρειάζονταν.
Η ίδια ανέφερε προηγουμένως ότι η Tosk Energji απέτυχε το 2018 είτε να πάρει την ποσότητα αργού που είχε συνάψει είτε να πληρώσει για τις συμβάσεις προμηθειών της, ενώ δήλωσε επίσης ότι είχε τηρήσει τη σύμβαση με την Tosk Energji και τους προσωρινούς κανόνες που είχαν επιβληθεί από την αρχή ανταγωνισμού.
Η εταιρεία εκμεταλλεύεται το Patos Marinza, το οποίο σύμφωνα με την Αλβανική Ένωση Ενέργειας, είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού, στην εταιρεία θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης.

wordldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!