Skip to main content
| Notaka

“Schengen: οδηγός για την ευρωπαϊκή ζώνη χωρίς σύνορα”.

 

 Αυτοκίνητα που περιμένουν να περάσουν έλεγχο των συνόρων

Ο ταξιδιωτικός χώρος χωρίς διαβατήρια της ΕΕ, γνωστός ως χώρος Σένγκεν, είναι ένα από τα πιο απτά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μάθετε γι ‘αυτό στον οδηγό μας.

 

Τι είναι το Σένγκεν;


Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έναν από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου. Από τη δημιουργία του το 1995, όταν καταργήθηκαν οι έλεγχοι διαβατηρίων στη ζώνη αυτή, οι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι τουρίστες και οι επιχειρήσεις επωφελούνται επίσης από αυτά τα δικαιώματα.


Χώρες του Σένγκεν


Το Σένγκεν περιλαμβάνει 26 χώρες : 22 από την ΕΕ και τέσσερις από έξω: Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.


Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι μέλη του Σένγκεν, εκτός από έξι: η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διατηρούν δικαιώματα εξαίρεσης και ασκούν το δικό τους κοινό ταξιδιωτικό χώρο. καθώς και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία, τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο Σένγκεν κάποια στιγμή στο μέλλον.



Σκοπός και οφέλη


Έως 3,5 εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν καθημερινά σε ένα εσωτερικό σύνορο της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί στην πράξη να συνεπάγεται διαφορετικά δικαιώματα για διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων, από τουρίστες έως οικογένειες.


Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν σε άλλη χώρα της ΕΕ ως τουρίστες για διάστημα έως και τρεις μήνες με έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Επίσης, μπορούν να ζήσουν σε άλλο κράτος μέλος για εργασία, με το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι υπήκοοι της χώρας αυτής. Οι επιχειρηματίες επωφελούνται από την ελευθερία εγκατάστασης και οι σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν οπουδήποτε στην ΕΕ.


Το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε εκτιμώμενο κόστος από 100 δισ. Ευρώ έως και 230 εκατ. Ευρώ σε διάστημα 10 ετών και θα εμπόδιζε τη διασυνοριακή μετακίνηση για 1,7 εκατ. Άτομα.

Διασφάλιση ασφάλειας 

Οι κανόνες του Σένγκεν καταργούν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ενώ εναρμονίζουν και ενισχύουν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της περιοχής. Μόλις εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν, οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές ενδέχεται να ελέγχουν τους ανθρώπους στα εσωτερικά σύνορα ή κοντά στα εσωτερικά σύνορά τους, εάν οι πληροφορίες και η εμπειρία από την αστυνομία δικαιολογούν προσωρινή επιτήρηση.

Το Σένγκεν περιλαμβάνει επίσης μια κοινή πολιτική θεωρήσεων για σύντομες διαμονές από μη κοινοτικούς πολίτες και βοηθά τα συμμετέχοντα κράτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην καταπολέμηση του εγκλήματος με τη βοήθεια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας .

Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ενισχύεται για να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ανακαλύψτε τις βελτιώσεις στα infographics μας.

Εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα


Η λειτουργία των κανόνων του Σένγκεν επηρεάστηκε από την  αύξηση των μεταναστευτικών ροώνστην ΕΕ το 2015 και από τις αυξημένες ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών και σοβαρών διασυνοριακών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων από πολλά κράτη μέλη.


Το Κοινοβούλιο επέκρινε τη συνέχιση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα στον χώρο Σένγκεν σε έκθεση που εγκρίθηκε στις 30 Μαΐου 2018. Οι προσωρινές εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι εντός του χώρου Σένγκεν έχουν τεθεί σε ισχύ για τρία χρόνια. Οι βουλευτές του ΕΚ πιέζουν για σαφέστερους όρους για τη χρήση τους ως έσχατο μέτρο.

 

Προκλήσεις και απαντήσεις της ΕΕ


Η διαχείριση της μετανάστευσης και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη. Μέχρι το 2015 εντοπίστηκαν έως και 1,83 εκατομμύρια παράνομες διαβάσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 150,114 το 2018, η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις αιτήσεις ασύλου.


Αυτές οι προκλήσεις προκάλεσαν σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική διαχείρισης των συνόρων .Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη δημιουργία μέσων και φορέων όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνόρων και Ακτοφυλακής (FRONTEX) ή ένα νέο σύστημα καταχώρισης και εξόδου από τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.


Οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται θεώρηση θα εξεταστούν στο μέλλον πριν φτάσουν στην ΕΕ χρησιμοποιώντας το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (Etias) προκειμένου να ανιχνεύσουν εγκληματίες, τρομοκράτες ή οποιονδήποτε άλλον που διατρέχουν κίνδυνο πριν φτάσουν στην ΕΕ . Αυτοί οι έλεγχοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το 2021.


Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα σχέδια να παράσχουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων μέχρι το 2027 για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!