Skip to main content
| Notaka

“Φυσικό Αέριο: Βοήθεια εταίρων ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία, απειλές εκτοξεύει ο Οζερσάι”.

 «Ζητάμε από τους εταίρους μας να παραμείνουν δίπλα στην Κύπρο, να υιοθετήσουν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ που θα έχουν σημαντικό κόστος για την Τουρκία», δήλωσε ο Γιώργος Χριστοφίδης, διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, στην εφημερίδα Politico. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» και πρώην διαπραγματευτής, είπε: «Είναι ένα αστείο για τους Τουρκοκύπριους. Αν η μια πλευρά κάνει μονομερώς μια δραστηριότητα γεώτρησης, φυσικά η άλλη πλευρά πρόκειται να το κάνει κι αυτή, και πρέπει να το χωνέψουν».

To επίκεντρο της ανάλυσης της ιστοσελίδας είναι το ταμείο υδρογονανθράκων και το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.

Το Politico ισχυρίζεται ότι ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να επωφεληθούν από τις επενδύσεις του ταμείου και υπαγορεύει ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο, μείον το κόστος εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, θα πρέπει να επανεπενδύονται σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο στο εξωτερικό, για να αποφευχθεί ο πληθωρισμός στην Κύπρο.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται και δεν έχουν τίποτα να χάσουν», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής στις συνομιλίες επανένωσης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» και πρώην διαπραγματευτής είπε ότι είναι ένα αστείο για τους Τουρκοκύπριους. «Αν η μια πλευρά κάνει μονομερώς μια δραστηριότητα γεώτρησης, φυσικά η άλλη πλευρά πρόκειται να το κι κάνει αυτή, και πρέπει να το χωνέψουν».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Οζερσάι είπε: “Όλοι απολαμβάνουν τις ασαφείς περιστάσεις που δημιουργούνται από το status quo ή την απουσία λύσης στην Κύπρο. Αλλά αυτό είναι προσωρινό”, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που λειτουργούν στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένης της Total, Eni και ExxonMobil, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απαιτήσεις δικαιοδοσίας από Τουρκοκύπριους.

«Πώς μπορoύμε να συζητήσουμε για την επίλυση του Κυπριακού, όταν έχουμε τέτοια προβλήματα που παρεμβαίνουν στις προοπτικές της ειρήνης», ήταν η απάντηση στην εφημερίδα Politico από τον κ. Μαυρογιάννη.

Σχετικά με την επιλογή κατασκευής τερματικού υγροποίησης στο νησί, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Χρειαζόμαστε περισσότερα (κοιτάσματα), αλλά είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν περισσότερα. Η περιοχή δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως».

(sigmalive.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!