| Notaka

“Αποκαλυπτικό: «Ψήφος» από Κομισιόν για ΑΟΖ”.

Αποκαλυπτικό: «Ψήφος» από Κομισιόν για ΑΟΖ

 Η Λευκωσία παίρνει αυτό που θέλει από την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία, όπως αποκαλύπτει ο «Φ», περιγράφει με μελανά χρώματα τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ, συντηρώντας το ενδεχόμενο συζητήσεων για λήψη μέτρων, όπως αυτό αντανακλάται μέσα από την υπόδειξη/προειδοποίηση ότι «η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η εν λόγω αναφορά αναπαράγεται στο κείμενο της έκθεσης, που θα εκδοθεί σήμερα, καθώς και στις συστάσεις (recommendations) της Κομισιόν, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και έθεσε το ζήτημα της επιβολής κόστους προς την Τουρκία, διασφαλίζοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Όπως πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Άγκυρα σε μια προφανή προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού, έστειλε προχθές στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία επέδωσε έγγραφα και χάρτες, στα γραφεία Γιούνκερ και Μογκερίνι, καθώς και σε κράτη-μέλη, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν «νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» εντός της κυπριακής ΑΟΖ (βλέπε άλλη στήλη). Στο πλευρό της Άγκυρας εξακολουθεί να βρίσκεται το Λονδίνο, παρέχοντας κάθε «νομική και πολιτική στήριξη» για να μην υποστεί κόστος η υποψήφια χώρα, κάτι που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τη προσπάθεια της Λευκωσίας να πείσει τους εταίρους της, για λήψη μέτρων. 

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, η έκθεση της Κομισιόν μοιράζει υποδείξεις και καθιστά ως μοναδική υπεύθυνη τη Τουρκία, αναφορικά με τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: 
 • ΑΟΖ: Οι ενέργειες της Τουρκίας και οι δηλώσεις της συνέχισαν να αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τον Φεβρουάριο 2018, η Τουρκία προέβη επανειλημμένα σε ελιγμούς με ναυτικά σκάφη προκειμένου να αποτρέψει γεωτρήσεις πλοίου ιταλικής εταιρίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των προγραμματισμένων γεωτρήσεων. Τον Μάιο 2019, η Τουρκία έστειλε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση. Η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Τον Μάρτιο 2019, η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε τέτοια έκνομη ενέργεια, στην οποία θα απαντούσε κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η Ε.Ε. έχει επίσης τονίσει την κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου. Τον Μάρτιο 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Και επανέλαβε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη. 
 • Κυπριακό: Η Τουρκία καλωσόρισε τις ανανεωμένες προσπάθειες του ΟΗΕ να διαβουλευθεί με τους ενδιαφερομένους για μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό. Όπως αναφέρεται εμφαντικά στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στις δηλώσεις του Συμβουλίου, η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και να προχωρήσουμε με τις προετοιμασίες για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών. Η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της κατά συγκεκριμένο τρόπο προς αυτή τη συνολική διευθέτηση, παραμένει κρίσιμη. Η διαδικασία παροχής στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων πλήρους πρόσβασης στα σχετικά αρχεία και στις στρατιωτικές ζώνες, έχει ευπρόσδεκτες εξελίξεις αλλά απαιτείται να επιταχυνθεί περαιτέρω.
 • Κυπρογενείς υποχρεώσεις: Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Συμβούλιο και τη Κομισιόν, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όπως καθορίζονται στη δήλωση της 25ης Σεπτεμβρίου 2005 και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου (σ.σ. άνοιγμα τουρκικών λιμανιών προς τη Κυπριακή Δημοκρατία) και δεν έχει άρει τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στα μέσα μεταφοράς με άμεση σύνδεση με τη Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν υπάρχει πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία συνέχισε να ασκεί βέτο στις αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου και του ΟΟΣΑ. 
 • Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, την οποία θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια, ενώ καταγράφει και τη θέση του Συμβουλίου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η Τελωνειακή Ένωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιέλθει σε τέλμα και δεν μπορούν να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο και δεν μπορεί να προβλεφθεί επί του παρόντος περαιτέρω εργασία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης». 
  Η έκθεση διαπιστώνει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Τουρκία αναφορικά με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι συστάσεις των προηγούμενων εκθέσεων δεν έγιναν αποδεκτές και δεν υλοποιήθηκαν». Στο πλαίσιο των συστάσεων ζητείται εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας με τη νομολογία του ΕΔΑΔ. Αρνητικές διαπιστώσεις καταγράφονται και για την πορεία της τουρκικής οικονομίας. 
  Κόντρες Λευκωσίας με Άγκυρα
  Μάχη ουσίας αλλά και εντυπώσεων εκτυλίχθηκε το τελευταίο 48ωρο στις Βρυξέλλες μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ και διασφάλισε ότι το θέμα των έκνομων ενεργειών στην ΑΟΖ θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. Γίνεται ωστόσο κατανοητό ότι μέχρι τότε η Λευκωσία θα πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τους εταίρους της για την ανάγκη η Άγκυρα να τεθεί αντιμέτωπη με την καταβολή κόστους, κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένης της γνωστής στάσης της Βρετανίας, αλλά και της επιρροής που ασκεί σε κάποια κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε συμπαράσταση στη Λευκωσία και επανέλαβε «τη σαφή αντίθεσή της στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».
  Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι 24 ώρες πριν την άφιξη Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες  και σε μια προφανή κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού, η Άγκυρα έστειλε στη βελγική πρωτεύουσα πολυμελή αντιπροσωπεία του ΥΠΕΞ, με επικεφαλής τον πρέσβη Cagatay Erciyes και αποκλειστικό αντικείμενο τα υποτιθέμενα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, ο Τούρκος πρέσβης πραγματοποίησε συναντήσεις με την Κλάρα Μαρτίνεθ Αλμπερόλα και τον Richard Szostak (Γραφείο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), την Angelina Eichhorst (ΕΥΕΔ) και τον Κρίστιαν Ντάνιελσον (διευθυντή Διεύρυνσης). Παράλληλα, η τουρκική αποστολή προσκάλεσε στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας όλα τα κράτη-μέλη, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβαίνοντας σε παρουσίαση των τουρκικών θέσεων, περιλαμβανομένων και χαρτών και γραφημάτων. Πηγή που συμμετείχε στη παρουσίαση των τουρκικών θέσεων ανέφερε στον «Φ» ότι η παρουσίαση ήταν πανομοιότυπη με αυτήν που πραγματοποίησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, στις 10 Μαΐου, και δεν διέφερε ούτε από τις γραπτές θέσεις που είχε καταθέσει η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ε.Ε. ούτε από την επιστολή που απέστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παρουσίαση των θέσεων της Τουρκίας δεν είχε καμιά προστιθέμενη αξία επί της ουσίας, πλην της δημιουργίας εντυπώσεων, λίγες ώρες πριν την έναρξη του έκτακτου δείπνου των «28» και της προσπάθειας της Λευκωσίας να κάνει λόμπι εντός της Ε.Ε. και να δρομολογήσει την επιβολή κόστους για όσους παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στην ΑΟΖ.

philenews.com

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs Guardian Handelsblatt Inside Story interlock kWh LG LNG Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews REPSOL Revoil RMM Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies Urals WTI «Άγιος Χριστόφορος» ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αλβανία Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ ΡΕΒΟΙΛ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!