Skip to main content
| Notaka

“Η Energean υπέβαλε στην Κύπρο σχέδιο για αγωγό από το Ισραήλ”.

 Î— Energean υπέβαλε στην Κύπρο σχέδιο για αγωγό από το Ισραήλ

Η Energean έχει συνάψει Επιστολές Πρόθεσης (LOI) για την προμήθεια φυσικού αερίου με ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν άδεια ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο
Σχέδιο Aνάπτυξης αγωγού φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του FPSO “Energean Power”, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2021 στην ΑΟΖ του Ισραήλ, κατέθεσε η Energean προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στην σχετική τεχνική έκθεση, η οποία εκπονήθηκε με την βοήθεια εξειδικευμένων οίκων του εξωτερικού (TechnipFMC), παρουσιάζεται η προέλευση και ο τρόπος εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία με διαδρομή από το θαλάσσιο οικόπεδο Καρίς μέσω αγωγών προς την Πλωτή Εξέδρα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης “Energean Power” και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο Βασιλικό της Κύπρου, όπου ο αγωγός θα αναδυθεί στην ξηρά.
Επιπλέον, η Energean έχει συνάψει Επιστολές Πρόθεσης (LOI) για την προμήθεια φυσικού αερίου με ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν άδεια ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο.
Παράλληλα η Energean κατέθεσε τις απόψεις της για την λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το προσχέδιο Ρυθμιστικής Απόφασης Αρ.: 01/2019 «Δήλωση Ρυθμιστικής Πρακτικής και Μεθοδολογία Διατιμήσεων Φυσικού Αερίου».

Με το Σχέδιό της, η Energean εκτιμά ότι:
-Δίνεται η δυνατότητα στην Κύπρο να προμηθευθεί αέριο σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, χωρίς την επιβάρυνση οποιουδήποτε κόστους για υποδομές, με προφανή τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία και τους Κύπριους καταναλωτές ενέργειας.
-Ανοίγει ο ανταγωνισμός συνολικά στην κυπριακή αγορά ενέργειας, καθώς αναδεικνύονται οι προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατέχουν άδειες παραγωγής ηλεκτρισμού.
-Εξυπηρετείται ο σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενισχύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς το Σχέδιό μας λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις διαδικασίες εισαγωγής LNG την οποία έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

-Αναβαθμίζεται περαιτέρω ο γεωπολιτικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

«Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για τον εφοδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο μέσω των υποδομών που δημιουργεί η εταιρεία στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Είμαστε στη διάθεση της Κυπριακής κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών για να συζητήσουμε την προοπτική υλοποίησης του σχεδίου που θα δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο τον Μάρτιο του 2021 υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι αδειοδοτικές διαδικασίες».
Σημειώνεται ότι η Energean έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης Αδειών Εξαγωγής και Προμήθειας Φυσικού Αερίου και Κατασκευής Αγωγού από το FPSO της στην θάλασσα του Ισραήλ στο Βασιλικό της Κύπρου.

 
worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!