Skip to main content
| Notaka

“Eνώπιον των 27 ηγετών οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ”.

 

Iσχυρή δήλωση, η οποία να εκφράζει την πολιτική στήριξη της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι της απόφασης της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων, που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στόχος του Προέδρου, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, χθες, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, είναι να αναπτύξει στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Επίδίωξη του είναι να πετύχει μία δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα εκφράζει τη θέση της Ε.Ε. και θα είναι το πρώτο βήμα για λήψη πιο σκληρών αποφάσεων κατά της Τουρκίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Στο μεταξύ η Λευκωσία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη χάρτη με το σύνολο των συντεταγμένων βορείως και βορειοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, που παρουσίασε τον σχετικό χάρτη, ο οποίος γνωστοποιήθηκε μέσω της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας, περιέχει συνολικά 177 σημεία στη βάση της μέσης γραμμής.

Ο χάρτης λειτουργεί και ως πρόσκληση προς την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ, κάτι που, ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνει, καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία, που έχει “εισβάλει” στην κυπριακή ΑΟΖ, αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις και προχωρά ανεπηρέαστη στους σχεδιασμούς της.

Δέκα πλοία της Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί στην ανατολικήΜεσόγειο και έχουν δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας στο ερευνητικό πλοίο ‘Μπαρμπαρός’ και το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’, σύμφωνα με το τουρκικό ‘Σπούτνικ’.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός των πολεμικών πλοίων,η Τουρκία έχει θέσει σε ετοιμότητα και υποβρύχια.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται, ωστόσο, να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως φάνηκε κατά τις επαφές, που είχε στο Παρίσι ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη γαλλική TOTAL φαίνεται να κλειδώνει η παραχώρηση του θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ στις «Τομές στα γεγονότα».

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, ο γαλλικός κολοσσός αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται διαπραγματεύσεις του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, με τον γαλλικό κολοσσό και θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προγραμματίζει να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα την περίοδο 2019 – 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει με πέντε γεωτρήσεις.

Τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Ελίας Κασσίς, κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι.

sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!