Skip to main content
| Notaka

“Ιράκ: Κλείνουν ενεργειακά deal 53 δισ. δολαρίων με Exxon και PetroChina”.

 Î™ÏÎ¬Îº: Κλείνουν ενεργειακά deal 53 δισ. δολαρίων με Exxon και PetroChina

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χορηγήσουν απαλλαγές στο Ιράκ, επιτρέποντάς του να συνεργασθεί οικονομικά με το Ιράν
Το Ιράκ βρίσκεται κοντά στην υπογραφή τριετούς ενεργειακής συμφωνίας ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Exxon Mobil και την PetroChina, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Adel Abdul Mahdi την Τρίτη 7/5/2019, αρνούμενος οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της αμερικανικής άδειας στο Ιράκ για να συνεργαστεί με το Ιράν.
Το Ιράκ αναμένει έσοδα 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τα 30 χρόνια που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Το νότιο μέγα έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Nahr Bin Umar και Artawi και την αύξηση της παραγωγής από τα δύο πεδία σε 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από περίπου 125.000 bpd τώρα, δήλωσε ο Abdul Mahdi.
Το project είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στα πετρελαϊκά πεδία στο νότο, προκειμένου να ενισχυθεί η πίεση και να παραμείνει σταθερή η παραγωγή.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο Πρεσβευτής του Ιράν στο Λονδίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χορηγήσουν απαλλαγές στο Ιράκ, επιτρέποντάς του να συνεργασθεί οικονομικά με το Ιράν, σε αντάλλαγμα για την υπογραφή από την Βαγδάτη των ενεργειακών deal με την Ουάσιγκτον.
“Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου πετρελαίου και των Exxon Mobil και PetroChina επικεντρώνονται στον τρόπο μείωσης των κερδών εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ή μειώνονται”, δήλωσε ο Abdul Mahdi.
“Η συμφωνία διαρκεί για 30 χρόνια και οι οικονομικές λεπτομέρειες είναι ευαίσθητες και πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις”, πρόσθεσε.
Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στο ΟΠΕΚ και έχει μακροπρόθεσμους στόχους να ενισχύσει την παραγωγή του η οποία είχε περιορισθεί από δεκαετίες πολέμου και κυρώσεων. 
Τέτοια έργα είναι από τα πιο «πολύτιμα βραβεία» για τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Μια αρχική συμφωνία θα αποτελέσει μεγάλη ώθηση για τα σχέδια της Exxon Mobil για επέκταση στο Ιράκ.
Είναι επίσης μία από τις μόνες χώρες στον κόσμο που έχει φιλικές σχέσεις τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με το Ιράν. Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον, οι εχθροί για τους υπόλοιπους, είναι οι κύριοι σύμμαχοι της Βαγδάτης και αυτοί για επιρροή εκεί.

Η Exxon Mobil και η PetroChina θα κατασκευάσουν ένα έργο έγχυσης νερού για να τροφοδοτήσουν πετρελαιοπηγές στο νότο, καθώς και για την αποκατάσταση και κατασκευή νέων αγωγών εξαγωγής, σημείωσε ο Abdul Mahdi.
Το έργο στοχεύει επίσης στην επεξεργασία 100 εκατομμυρίων κυβικών εκατοστών φυσικού αερίου ημερησίως από τα πεδία Artawi και Nahr Bin Umar.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump απέσυρε πέρυσι τις ΗΠΑ από την  πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων το 2015 και επανέφερε κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να σταματήσουν τις αγορές μέχρι την 1η Μαΐου ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Το Ιράκ δεν εισάγει πετρέλαιο και έχει απαλλαγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντάς του να εισάγει ιρανικό φυσικό αέριο.
“Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι εναντίον χωρών που αγοράζουν μόνο ιρανικό πετρέλαιο και το Ιράκ δεν αγοράζει ιρανικό αργό. Για το φυσικό αέριο, από όσο γνωρίζω (οι απολήξεις που λήγουν) δεν θα επηρεάσουν (εισαγωγές φυσικού αερίου) αυτή τη στιγμή. Η παραίτηση από το φυσικό αέριο εξακολουθεί να υφίσταται “, δήλωσε αξιωματούχος του Ιράκ.

worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!