Skip to main content
| Notaka

“Ώρα αποφάσεων για το δρόμο που θα πάρει η πώληση των ΕΛΠΕ – Το ραντεβού ΥΠΕΝ με τον Όμιλο Λάτση και ο ρόλος των θεσμών”.

 

Του  Κων. Φιλίππου,

Στενεύουν πια τα χρονικά περιθώρια για την τύχη των Ελληνικών Πετρελαίων μετά την αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Πάσχα πέρασε και πια οι μέτοχοι, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση) καλούνται να αποφασίσουν ως κάτοχοι του 35,5 και 45,5% των μετοχών, αντίστοιχα για το αν θα γίνει νέα απόπειρα προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή ή θα παραμείνει η μετοχική σύνθεση ως έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι το δεύτερο. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές το status quo στον πετρελαϊκό όμιλο δεν αναμένεται να διαταραχθεί. Κι αυτό, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, αφενός είναι δύσκολο εν μέσω προεκλογικής περιόδου να ανταποκριθούν σε μία πρόσκληση επενδυτές και αφετέρου η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ δεν είχε σκοπό τη διαρθρωτική αλλαγή μίας αγοράς αλλά είχε καθαρά κίνητρα εισπρακτικά.

Όσον αφορά τις προθέσεις: Με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι δύο μέτοχοι που επιχείρησαν να πουλήσουν μετοχές τους που αντιστοιχούσαν στο 50,1% των ΕΛ.ΠΕ δεν φαίνονται πρόθυμοι να επαναλάβουν μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η πλευρά Λάτση θέλει να διατηρήσει το μερίδιο της στην εισηγμένη κι έτσι ακόμη κι αν το ελληνικό δημόσιο επιδιώξει να πουλήσει μετοχές μέσω νέου διαγωνισμού αφενός θα βγει χαμένο αφού θα απωλέσει δικαιώματα μάνατζμεντ και αφετέρου ένας καινούργιος επενδυτής θα είναι δύσκολο να συγκατοικήσει με την Paneuropean Oil.

Τα σενάρια και οι επιλογές είναι περιορισμένες. Επιπλέον, ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο διάθεσης πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αρμόδιοι παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, σημειώνουν ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η στάση που θα τηρήσουν οι θεσμοί. Μέχρι τώρα δεν έχουν εκδηλώσει αντιδράσεις και έτσι πολλά θα φανούν από την επίσκεψη τους στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα. Πάντως, όλα δείχνουν ότι ακόμη και σε ένα ενδεχόμενο να επιμείνουν στην επανάληψη της απόπειρας ιδιωτικοποίησης, αυτή θα επαναληφθεί σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές αν όχι ακόμη και μετά τις εθνικές εκλογές.

Πάντως, όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τα ΕΛ.ΠΕ τόσο υψηλότερες ταχύτητες θα ανεβάσει και η εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην εταιρία αυτή τα ΕΛ.ΠΕ κατέχουν το 35%. Με δεδομένες τις προθέσεις στελεχών του πετρελαϊκού ομίλου, να ενισχυθεί η παρουσία του στο φυσικό αέριο, ακόμη και με την αύξηση του μεριδίου του στη ΔΕΠΑ, τότε σίγουρα οι μέτοχοι του θα πρέπει να πάρουν τάχιστα αποφάσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη είναι στο τελευταίο στάδιο της δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και φαίνεται ότι το θέμα των ΕΛ.ΠΕ είναι από αυτά που τραβούν πίσω την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!