Skip to main content
| Notaka

“Πιέσεις στην τιμή πετρελαίου από την παρέμβαση Τραμπ”.

 

Ζητεί αύξηση της προσφοράς – Στο Ιράκ στρέφεται η Τουρκία.

 

Του Μωυσή Λίτση
mlitsis@naftemporiki.gr

 

Με πετρέλαιο από το Ιράκ επιχειρεί η Τουρκία να αντισταθμίσει τις απώλειες από την προμήθεια ιρανικού πετρελαίου, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την προσφορά. 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχτηκαν μετά την απόφαση Τραμπ να άρει τις εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν από την 1η Μαΐου για οκτώ χώρες, λόγω ανησυχιών για περιορισμό της διεθνούς προσφοράς. Την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κατά 2,9% μέσα σε μία μέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και δύο μήνες.

 

 

Μετά πάντως την εκτόνωση του πρόσφατου ράλι, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ δείχνει προς το παρόν να σταθεροποιείται κοντά στα 72 δολ. το βαρέλι. Χθες, αργά το απόγευμα η τιμή του ενισχυόταν κατά 5 σεντ, στα 72,20 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που νωρίτερα είχε υποχωρήσει αισθητά, ακολουθώντας την τάση της προηγούμενης Παρασκευής. Το αμερικανικό πετρέλαιο (West Texas Intermediate) υποχωρούσε κατά 20 σεντ, 0,3% στα 63,10 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την προηγούμενη Παρασκευή τον ΟΠΕΚ, απευθυνόμενος κυρίως προς την ηγέτιδα δύναμη του οργανισμού, τη Σαουδική Αραβία, να συμβάλει στη μείωση των τιμών. «Μίλησα με τη Σαουδική Αραβία και άλλους όσον αφορά την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Όλοι συμφώνησαν» ανέφερε μέσω του προσφιλούς του Twitter ο Τραμπ, προκαλώντας απότομη πτώση στις διεθνείς τιμές, βάζοντας προς το παρόν τέλος στο ράλι κατά 40% από τις αρχές του έτους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τον επόμενο μήνα η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή της. «Το βασίλειο θα αυξήσει την παραγωγή κατά 500 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τον μήνα Μάιο» αναφέρει η τράπεζα ING.

Μια από τις χώρες που πλήττει άμεσα η αμερικανική απόφαση είναι η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναζητεί τρόπους να προμηθευτεί περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο ανθρώπων που έχουν γνώση του θέματος και οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγει πετρέλαιο από το λιμάνι της Μπάσρα στο νότιο Ιράκ. Θα επιχειρήσει επίσης να εξασφαλίσει μεγαλύτερες προμήθειες από τον υπάρχοντα πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε προχθές με Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη και την Μπάσρα, καθώς και με αξιωματούχους που εκπροσωπούν την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στην Ερμπίλ χθες.

Η Τουρκία έχει επίσης διαμηνύσει πως εργάζεται για τη δημιουργία μηχανισμού σε συνεργασία με την Τεχεράνη, προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς το Ιράν είναι ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας στην περιοχή.

Κάτι τέτοιο όμως απειλεί να φέρει την Άγκυρα σε νέα αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η τουρκική οικονομία, ενώ η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου απειλεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών βασικών αγαθών.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!