Skip to main content
| Notaka

“Η Τουρκία εξετάζει νέους εμπορικούς μηχανισμούς με το Ιράν για να συνεχίσει τις αγορές πετρελαίου”.

 Î— Τουρκία εξετάζει νέους εμπορικούς μηχανισμούς με το Ιράν για να συνεχίσει τις αγορές πετρελαίου

Τριπλασισμό του εμπορίου με το Ιράν θέλει η Άγκυρα σύμφωνα με τον Cavusoglu

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε την Τετάρτη  16/4/2019 ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει νέους εμπορικούς μηχανισμούς με το Ιράν, όπως το σύστημα INSTEX που δημιουργήθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ που επανήλθαν πέρυσι στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Αυτές οι κυρώσεις ακολούθησαν την απόφαση του Προέδρου Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων για να πιέσει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να σταματήσει να υποστηρίζει παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Cavusoglu επανέλαβε την αντίθεσή του στις κυρώσεις της Τουρκίας και ανέφερε ότι η Άγκυρα και το γειτονικό Ιράν πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να αυξήσουν το διμερές τους εμπόριο σε ένα στόχο ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τριπλάσιο από τα  τρέχοντα επίπεδα.
“Μαζί με τους υπάρχοντες μηχανισμούς, αξιολογήσαμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς, όπως το INSTEX … πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε σ το εμπόριο”, δήλωσε ο Cavusoglu σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Javad Zarif.
«Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα μεταξύ μας», πρόσθεσε.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ανοίξει ένα νέο δίαυλο για το εμπόριο εκτός δολαρίου με το Ιράν για την αποτροπή των κυρώσεων, που ονομάζεται The Instrument In Support of Trade Exchanges (INSTEX).
Οι Ευρωπαίοι αντιτάχθηκαν στην κίνηση του Trump να εγκαταλείψει τη συμφωνία του 2015.
Το Ιράν απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία, εκτός εάν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της επιτρέψουν να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν εφόσον τηρήσουν τη συμφωνία.

Ο Cavusoglu δεν προέβη σε λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους μηχανισμούς, αλλά η Τουρκία έχει ιστορικό χρήσης εθνικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο.
 Τον Οκτώβριο του 2017, οι τουρκικές και ιρανικές κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν επισήμως να διαπραγματεύονται στα τοπικά νομίσματα τους.
Μετά την επανεισαγωγή κυρώσεων στο Ιράν, η Ουάσιγκτον παραχώρησε απαλλαγές σε οκτώ κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που μείωσαν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να το αγοράζουν χωρίς να επιβάλλουν κυρώσεις για έξι ακόμη μήνες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ibrahim Kalin δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρατείνουν την εξαίρεση  της Άγκυρας. 

worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!