Skip to main content
| Notaka

“Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής για ενέργεια: Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Τ/Κ ως άλλοθι”.

 

«Η ενέργεια μπορεί να φέρει κράτη και λαούς πιο κοντά. Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας να αποτελέσει καταλύτη προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του στην 1η Τριμερή Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα.

«Τα αποθέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν και αναμένεται να ανακαλυφθούν περαιτέρω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχουν αναγάγει την περιοχή μας σε σημαντικό εναλλακτικό διάδρομο και συνεισφορέα στον στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Παρέχουν δε, ευκαιρίες για συνέργειες για την προώθηση της συνδεσιμότητας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας προς όφελος της ανάπτυξης των χωρών και των λαών της περιοχής», επεσήμανε.

Το East Mediterranean Gas Forum, συνέχισε  ο κ. Συλλούρης, στο οποίο μετέχουν, πέραν της Αιγύπτου – που είχε την πρωτοβουλία για τη σύστασή του – οι τρεις χώρες μας, η Ιταλία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, και το οποίο στοχεύει στη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, με σεβασμό στα κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματα των συμμετεχόντων, αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει η στήριξη αυτού του εγχειρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις ΗΠΑ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικότερα τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, έχοντας τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα. Δυστυχώς, η κατοχική Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους ως άλλοθι, επιδιώκει την ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απειλές και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με κάθε ευκαιρία, διαβεβαιώνουμε ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Πρόσφατα δε, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, οι πόροι του οποίου προορίζονται για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε, επίσης, και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες και συστημάτων θερμομόνωσης σε οροφές, και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.

«Το υπό διαμόρφωση τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, θα αποτελέσει το πλαίσιο για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε τομείς υδατικής διαχείρισης κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της αφαλάτωσης και της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.  

Τα Κοινοβούλιά μας, κατέληξε, έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν όσον αφορά στην υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθεσιών, αλλά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις κυβερνητικές πολιτικές και στην πορεία υλοποίησής τους. Έχουμε επίσης πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην προώθηση συνεργειών και δράσεων, ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη σύζευξη καθαρότερης ενέργειας και ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ  sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!