Skip to main content
| Notaka

“Αυτή ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο το 2018”.

 Î‘υτή ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο το 2018

Η Saudi Aramco ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία παγκοσμίως το 2018, ξεπερνώντας εύκολα τους αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Apple Inc. και η Exxon Mobil Corp., σύμφωνα με τους λογαριασμούς που δημοσίευσαν οι οργανισμοί αξιολόγησης πριν από το ντεμπούτο της εταιρείας στη διεθνή αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, η επιρροή της Σαουδαραβικής κυβέρνησης στον κρατικό πετρελαϊκό παραγωγό μέσω της υψηλής φορολογίας αποδυναμώνει την κερδοφορία και την πιστοληπτική της ικανότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμά της ανά βαρέλι να βρίσκονται κάτω από εκείνα των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, όπως η Royal Dutch Shell Plc. Αυτό εμποδίζει την Aramco να επιτύχει μια πολύ υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα.

Η Aramco παρήγαγε καθαρό εισόδημα ύψους 111,1 δισ. δολαρίων το 2018, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, αφότου η Fitch Ratings ανέφερε ότι η εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 224 δισ. δολαρίων πέρυσι – σημαντικά υψηλότερα από εκείνα της Apple και της Exxon Mobil. Και οι δύο οίκοι έδωσαν στο χρέος της Σαουδικής εταιρείας το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Καταγραφή.PNG

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας – οι πρώτες για την Aramco – προσφέρουν μια ματιά στα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία παρέμειναν ως επί το πλείστον μυστικά από την κρατικοποίσή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν την πιθανή αξία μιας σπάνιας κίνησης για τις χρηματοπιστωτικές αγορές: την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για το 2018, αλλά καθυστέρησε μέχρι το 2021.

Την Aramco ακολουθούν οι Apple και η Samsung ως οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2018, με ετήσια κέρδη 59,5 δισ. και 35,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της Aramco για το 2018 ισούνται με εκείνα της Apple και της Samsung μαζί.

newmoney.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!