Skip to main content
| Notaka

“ΗΠΑ: Δικαστήριο «μπλόκαρε» σχέδιο του Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αρκτική”.

 

«Μπλόκο» στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε να απελευθερώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενων περιοχών στην Αρκτική για γεωτρήσεις με στόχο την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, έβαλε δικαστήριο στην Αλάσκα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το σχέδιο του Τραμπ είναι παράνομο, γράφουν η Washington Post και οι New York Times. Αυτήν την εβδομάδα άλλα δύο έργα του Προέδρου εχουν απορριφθεί στα δικαστήρια: μια συμφωνία ανταλλαγής γης, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη δρόμου μέσα από ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην Αλάσκα, και δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο δυτικο Κολοράντο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τον Ιανουάριο, το οποίο προέβλεπε θα μπορούσαν να γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε προστατευόμενες περιοχές του Ατλαντικού και της Αρκτικής. Ήταν η πιο εκτεταμένη πρόταση για υπεράκτιες γεωτρήσεις εδώ και δεκαετίες.

Μια συμμαχία 60 περιβαλλοντικών ομάδων προειδοποίησε σε κοινή δήλωση ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις αμερικανικές ακτές.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο με διάταγμα στις 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτό, σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια στρέμματα μιας περιοχής που είχε προστατευθεί προηγουμένως με απόφαση του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα δίνονταν για γεωτρήσεις. Το δικαστήριο στην Αλάσκα αποφάσισε όμως ότι το διάταγμα του Ομπάμα είναι σε ισχύ μέχρι να το ανακαλέσει το Κογκρέσο. Ο Τράμπ μπορεί φυσικά να ανατρέψει την δικαστική απόφαση στο Ανωτάτο Δικαστήριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!