Skip to main content
| Notaka

14:50 “Παροχή οδηγιών σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής Ε.Φ.Κ. καυσίμων σε δικαιούχους εξαγωγείς”.

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ΕΦΚ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Με αφορμή την καθιέρωση της ηλεκτρονικής πληρωμής των ποσών επιστροφής Ε.Φ.Κ. στους δικαιούχους-εξαγωγείς, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.2861/1954, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICISnet) παρέχονται οδηγίες με την εγκύκλιο Ε.2040/2019, ως ακολούθως:

Ι) Υποβολή Αιτήσεων Επιστροφής Ε.Φ.Κ σε έντυπη μορφή

Οι αιτήσεις επιστροφής Ε.Φ.Κ. υποβάλλονται από τους δικαιούχους εξαγωγείς σε έντυπη μορφή στα αρμόδια τελωνεία επιστροφής με τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για την καταβολή της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. ηλεκτρονικά απαιτείται πλέον και η υποβολή αντιγράφου τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου εξαγωγέα στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, όπου θα αναγράφεται τόσο η επωνυμία όσο και ο αριθμός ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιστροφής-εξαγωγέας είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 78, του ν.2960/2001, όπως ισχύει, ο δικαιούχος εξαγωγέας προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου τελωνείου για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) κίνησης, ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 78 του ν.2960/2001

ΙΙ) Έλεγχος των όρων και των προϋποθέσεων από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές

Το καθ΄ ύλην αρμόδιο Τελωνείο Επιστροφής Ε.Φ.Κ. για τους εξαγωγείς, πριν την έκδοση της σχετικής Απόφασης Επιστροφής Ε.Φ.Κ. προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

α) ελέγχει τα συνυποβαλλόμενα της αίτησης δικαιολογητικά για την διακρίβωση των όρων και προϋποθέσεων επιστροφής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων, ενώ σε περίπτωση τυχόν παραλήψεων ή ασαφειών ζητά με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων με σκοπό την ολοκλήρωση του ελέγχου.

β) ελέγχει την ύπαρξη ή μη τυχόν τελωνειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών του δικαιούχου επιστροφής προσώπου.

γ) Σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις επιστροφής Ε.Φ.Κ. στον αιτούντα εξαγωγέα, το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει στην ενημέρωσή του για τους λόγους απόρριψής της αίτησής του, με οποιoδήποτε πρόσφορο κατά περίπτωση μέσο.

Επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας δεν απαιτείται πλέον ως συνυποβαλλόμενο της αίτησης δικαιολογητικό η προσκόμιση σε έντυπη μορφή του θεωρημένου από το τελωνείο εξαγωγής μηνύματος (ΙΕ 599) ‘’Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης εξαγωγής’’. Αντ΄ αυτού οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές επιστροφής μπορούν να αντλούν πλήρη στοιχεία τα οποία αφορούν στις υπό εξέταση εξαγωγές από την βάση δεδομένων του ICISnet κατόπιν ειδικότερων οδηγιών που πρόκειται να ακολουθήσουν προς αυτές.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Ε.2040/2019 εδώ.  https://www.e-forologia.gr/cms/uploads/0_1126.pdf

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!