Skip to main content
| Notaka

13:28 “Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα σταματήσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

 Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα σταματήσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ρόλο του Ιράν στο εμπόριο πετρελαίου μειώνεται
Στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει στην πλήρη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που πραγματοποίησε στη διάσκεψη κορυφής της Markit, CERAWeek.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Trump «έχει κάθε πρόθεση να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Τεχεράνης «στο εμπόριο πετρελαίου μειώνεται και οι εξαγωγές έχουν αποτύχει εξαιτίας της εκστρατείας πίεσης».
Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε το Ιράν ότι χρησιμοποιεί τον τομέα της ενέργειας ώστε να «ασκήσει υπερβολική επιρροή» στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Ιράκ, αναφέροντας ότι «ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ώστε να αναπτύξουν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο Ιράκ, το Ιράν χρησιμοποιεί την ενέργειά του προκειμένου να δημιουργήσει ένα υποτελές κράτος».
«Έχουμε εργαστεί σκληρά κατά τους τελευταίους μήνες ώστε να μειώσουμε τη ροή ιρλανικού αργού πετρελαίου παγκοσμίως, να πείσουμε την ιρανική ηγεσία να προστατεύσει τους πολίτες της και να παραδώσει στους πολίτες της αυτό που ζητούν», επεσήμανε ο κ. Pompeo, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εργάζεται ώστε «να μειώσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και της αστάθειας σε όλη τη Μέση Ανατολή».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Bahram Ghasemi, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να ασκήσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή παρά τις «δαπάνες εκατομμυρίων διλαρίων», ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Ιράν, Brian Hook, ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα ήθελε να μετρατρέψει το Ιράκ σε μία από τις επαρχίες του.
Σύμφωνα με τον κ. Ghasemi, τα σχόλια του Brian Hook είναι «ανόμια και αντιεπαγγελματικά», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι «επιθετική» και «στρατιωτική».
«Η κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η περίοδος της “παρέμβασής” της έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο κ. Ghasemi, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «το Ιράν και το Ιράκ δε χρειάζονται την άδεια κανενός ώστε να έχουν στρατηγικές και φιλικές σχέσεις».

worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!