Skip to main content
| Notaka

12:28 “Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου «τροχοπέδη» για τις ενεργειακές επενδύσεις”.

 Î— αστάθεια των τιμών του πετρελαίου «τροχοπέδη» για τις ενεργειακές επενδύσεις

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν είναι οι μόνες που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου και τον αντίκτυπό της στις εταιρείες και τους καταναλωτές αποτελούν μέρος έντονων συζητήσεων στις διεθνείς αγορές οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια είδαν την τιμή του πετρελαίου να φθάνει από τα 100 και τα 80 δολάρια στα 20 και μετά να «παίζει» μεταξύ 50 και 70 δολαρίων. 

Η μεταβλητότητα στις τιμές γίνεται ακόμη πιο αισθητή λόγω μιας σειράς σημαντικών αλλαγών στην αγορά οι οποίες συντελέστηκαν εξαιτίας του μικρότερου αναπτυξιακού κύκλου του σχιστόλιθου, της αυξημένης εξάρτησης από την ισορροπία μεταξύ ΟΠΕΚ, Ρωσίας και άλλων παραγωγών και της μεγαλύτερης προθυμίας των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν ενεργειακές κυρώσεις για να εξυπηρετήσουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής.

Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου να αναστατώσουν τους επενδυτές αλλά και τους καταναλωτές.

Η αυξημένη μεταβλητότητα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι χαμηλότερες μακροπρόθεσμες τιμές σημαίνουν ότι το περιθώριο σφάλματος για επενδύσεις έχει γίνει πολύ μικρότερο.

Ο χαρακτήρας και ο αντίκτυπος της μεταβλητότητας του πετρελαίου έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2014 όπου το πετρέλαιο άρχισε να κατρακυλά. 

Το ετήσιο εύρος τιμών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών πριν από την πτώση των τιμών του 2014 ήταν κατά μέσο όρο 30,27 δολάρια το βαρέλι ενώ ο μέσος όρος για τη συγκεκριμένη τετραετία ήταν τα 20.59 δολάρια το βαρέλι.

Αλλά ένα εύρος τιμών στα 20 δολάρια γίνεται αισθητό πολύ πιο έντονα όταν η μέση ετήσια τιμή είναι πιο κοντά στα  60 δολάρια από ό,τι στα 100 δολάρια. 

 
 

Πριν από το 2014, οι μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των τελικών χρηστών, όπως το αν θα αγοράσουν ένα SUV ή μικρότερο αυτοκίνητο ή έναν τελικό βιομηχανικό χρήστη που θα αποφασίσει να μειώσει το κόστος του πετρελαίου μέσω επενδύσεων αποδοτικότητας ή μετάβασης σε άλλο καύσιμο.

Αλλά με την πτώση των τιμών του 2014, αυτές οι μεταβολές των τιμών άρχισαν επηρεάζουν άμεσα τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους μικρότερους.

Αυτό συνέβη επειδή πριν από την πτώση των τιμών του 2014, η μεταβλητότητα των τιμών θα είχε αντίκτυπο στη σχετική κερδοφορία ενός έργου καθώς και στον αριθμό των παραγωγών που ήταν πρόθυμοι να δαπανήσουν, αλλά συχνά η αστάθεια των τιμών δεν ήταν αρκετή για να καταστήσει ένα έργο μη βιώσιμο.  

Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν όλοι οι τύποι έργων – από το σχιστόλιθο μικρού κύκλου έως τα παραδοσιακά μεγάλα έργα που κάποτε ευνοούσαν οι supermajors – χρειάστηκε να υποβαθμίσουν τις τιμές κάτω από τα επίπεδα επενδύσεων τουλάχιστον για ένα διάστημα του έτους.

Η δυναμική αυτή μπορεί να έχει μικρότερο αντίκτυπο στις μεγαλύτερες εταιρείες που διαθέτουν ισολογισμούς και μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς και στρατηγικούς ορίζοντες οι οποίοι επηρεάζονται λιγότερο από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου.

Αλλά έχει αντίκτυπο στους μικρότερους παραγωγούς – ιδιαίτερα στους παραγωγούς από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, καθώς και στις κοινότητες που στηρίζονται στις επενδύσεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από τους Financial Times

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!