Skip to main content
| Notaka

12:36 “Νορβηγία: Θα πει «αντίο» σε πετρελαϊκές μετοχές αξίας 40 δισ. δολ.;”.

 

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να αποφασίσει εάν το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1 τρισ. δολαρίων- το μεγαλύτερο του πλανήτη- θα πει αντίο στις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Ύστερα από ένα έτος έντονων διαβουλεύσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν το ταμείο θα προβεί στην αποεπένδυση πετρελαϊκών μετοχών αξίας 40 δισ. δολαρίων. Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης και η μοίρα της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των τιμών των δύο ορυκτών καυσίμων, που καλύπτουν το ήμισυ των εξαγωγών της και το 20% των κρατικών εσόδων. 

 

Ωστόσο η κεντρική τράπεζα, η οποία κατέθεσε την πρόταση, πιστεύει πως δεν είναι καλό να είναι διπλά εκτεθειμένο (δηλαδή και μέσω των μετοχών) στην αγορά πετρελαίου το κρατικό επενδυτικό ταμείο. 

Η πρόταση είχε σοκάρει τις αγορές όταν ανακοινώθηκε το 2017, πυροδοτώντας μεγάλη πτώση των πετρελαϊκών μετοχών. Ωστόσο είχε χαιρετιστεί από ακτιβιστές ανά τον πλανήτη, που το είδαν ως ένα πρώτο καθοριστικό βήμα για την απομάκρυνση των επενδυτών από τα ορυκτά καύσιμα. Εάν τελικά η πρόταση γίνει πραγματικότητα, θα εντείνει την πίεση στις μεγάλες πετρελαϊκές, που ήδη προσπαθούν να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο ενεργειακής μετάβασης.

Το ταμείο έχει μεταξύ άλλων μερίδιο άνω του 2% στην Royal Dutch Shell, την BP και την Total. 

Πηγή: Bloomberg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!