Skip to main content
| Notaka

08:00 “Ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αλβανίας για τον καθορισμό ΑΟΖ”.

 ÎžÎµÎºÎ¹Î½Î¿ÏÎ½ εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αλβανίας για τον καθορισμό ΑΟΖ

«Αγκάθι» η κυριότητα του θαλάσσιου οικοπέδου 1 για το οποίο η Αλβανία υποστηρίζει πως βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη περιοχή
Ξεμπλόκαραν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία για τον καθορισμό της ΑΟΖ, καθώς ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα εξουσιοδότησε τον υπουργό εξωτερικών της αλβανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών. 
Όπως είναι φυσικό, ο καθορισμός της ΑΟΖ αφορά και τις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς στο παρελθόν η Αλβανία είχε υποστηρίξει πως το οικόπεδο 1 βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη περιοχή. 
Το οικόπεδο 1 ανήκει στα 20 θαλάσσια μπλοκ σε Ιόνιο και Κρήτη που είχαν προκηρυχθεί το 2014 για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ενώ παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ, τα οποία ήταν και τα μόνα που υπέβαλαν προσφορά. 
Τον Μάιο του 2015, η αλβανική κυβέρνηση επέδωσε ρηματική διακοίνωση στον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, με την οποία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη παραχώρηση. 
Όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα από την Προεδρία της Αλβανίας, «μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο πρόεδρος παρείχε πλήρη εξουσιοδότηση στη διαπραγματευτική ομάδα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορά τους». 
Παράλληλα, ο Ιλίρ Μέτα ζητεί από όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις να ανταποκριθούν στις συνταγματικές ευθύνες για τη διαφύλαξη της εδαφικής κυριαρχίας και εθνικής δικαιοδοσίας, καθώς και για την προάσπιση της ασφάλειας και των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της Αλβανίας.

Σημεία σύγκλισης 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνται στην συμφωνία του 2009, έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο. 
Παρόλο που είχαν διαρρεύσει ελάχιστα για την έκβασή τους, δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα τέλη Ιανουαρίου για τα σημεία σύγκλισης των δύο χωρών άφηναν να εννοηθεί πως έφευγε και η τελευταία «σκιά» σχετικά με την ελληνική κυριότητα του οικοπέδου 1.  
Ωστόσο, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα κάθε διαπραγμάτευση του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να έχει εξουσιοδοτηθεί από τον πρόεδρο της χώρας. 
Έτσι, με δεδομένο ότι ο Μέτα είχε εξουσιοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και όχι για το περιεχόμενό τους, στα τέλη Φεβρουαρίου αποφάσισε να μην υπογράψει διάταγμα εξουσιοδότησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της ΑΟΖ. 
Τώρα, η νέα εξέλιξη σημαίνει πως μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!