| Notaka |

14:25 “ΙΕΑ: Αυτός είναι ο Νο1 κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις στο πετρέλαιο”.

 

Η Βενεζουέλα και η πρωτοφανής κρίση που βιώνει μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστον ως ο Νο1 κίνδυνος για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναφέρει στη μηνιαία του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ, o μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι και μάλλον θα παραμείνει, η Βενεζουέλα», αναφέρεται στην έκθεση.  

«Χωρίς κάποια αντισταθμιστική αλλαγή από άλλους παραγωγούς είναι πιθανό ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που θα συμβάλλει στις ελλείψεις στην αγοράς», αναφέρει ο ΙΕA που εδρεύει στο Παρίσι.

Κι ενώ η Βενεζουέλα διαθέτει  αποδεδειγμένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, η παραγωγή αργού μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η χώρα εξακολουθεί να βουλιάζει σε μια οικονομική κρίση που επιδεινώνεται μετά από πολλά χρόνια κακοδιαχείρισης   και επιδεινώνεται από την παρατεταμένη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα αναμένεται να μειωθεί στα 1,38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με τον Οργανισμό, στο  χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής του εξαρτημένου από το πετρέλαιο κράτους των τελευταίων 70 ετών – με εξαίρεση τα έτη των μεγάλων απεργιών,  2002-2003.

Ο IEA αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 99,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα πρόσφατα σημάδια αύξησης του προστατευτισμού από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν  τις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη, που με τη σειρά τους θα έχουν αντίκτυπο στις εμπορικές ροές και τη ζήτηση πετρελαίου.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του IEA έρχεται σε μια συγκυρία που οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί άνω του 43% από τα μέσα του περασμένου έτους, ενώ το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ φτάνει κατά μέσο όρο τα 67 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές του 2018 έως και σήμερα.

«Η εμβάθυνση της απρογραμμάτιστης πτώσης στη Βενεζουέλα είχε ως συνέπεια την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 420.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και τοπ γεγονός αυτό βοήθησε να ενισχυθεί η συμμόρφωση στην απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, σε ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη φορά», επισημαίνει τέλος ο ΙΕΑ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!