Skip to main content
| Notaka

17:35 “Οι αμερικανικές προβλέψεις τρομάζουν την αγορά πετρελαίου”.

 

Πάνω από τα 64 δολάρια το βαρέλι παραμένουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» χάρη στις προβλέψεις για σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η τιμή του μπρεντ βρισκόταν στις 17:00 ώρα Ελλάδος στα 64,16 δολάρια ανά βαρέλι με μικρή πτώση 21 σεντς. Την ίδια ώρα το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν στα 61,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε τη Δευτέρα τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η χώρα θα παράγει συνολικά σχεδόν 17 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, έναντι 13,2 εκατ. πέρυσι, ροκανίζοντας κατά συνέπεια το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ.

Η ΙΕΑ, η οποία συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες σχετικά με τις ενεργειακές πολιτικές, εκτιμά επίσης ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα είναι κατά μέσον όρο αρκετά ισχυρή (1,1% ετησίως έως το 2023) και ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική του ικανότητα.

«Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία μπορεί να κρατήσει τον κόσμο καλώς εφοδιασμένο, περισσότερο από την κάλυψη της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου έως το 2020» αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεση αγοράς.

«Ένα πράγμα όμως δεν άλλαξε τον τελευταίο χρόνο. Οι επενδύσεις δείχνουν ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης από το βύθισμα της διετίας 2015-16, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον θα είναι διαθέσιμη επαρκής προσφορά για την αντιστάθμιση των μειώσεων του φυσικού πεδίου και για την ικανοποίηση της έντονης ανάπτυξης της ζήτησης μετά το 2020».

Οι υπουργοί πετρελαίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και άλλοι παγκόσμιοι πετρελαϊκοί παίκτες πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Χιούστον καθώς τη Δευτέρα ανοίγει τις πύλες της η CERAWeek, η μεγαλύτερη διάσκεψη της βιομηχανίας ενέργειας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπάρκιντον και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ αναμένεται να διοργανώσουν δείπνο με αμερικανικές επιχειρήσεις σχιστόλιθου στο περιθώριο της διάσκεψης, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!