| I |

13:48 ” Πρωτοπορεί στο υδρογόνο ο Δήμος Βριλησσίων – Ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες καυσίμων στο υδρογόνο”.

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου η 1η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ημερίδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «FCH 2JU Regions & Cities», με θέμα τις νέες τεχνολογίες καυσίμων και υδρογόνου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βριλησσίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, το Κέντρο Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών.

Στην Ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Carlos Navas και Helmut Morsi,  οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής κ. Σταθόπουλος, Αλίμου κ. Κονδύλης και Μήλου κ. Δαμουλάκης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης,  οργανισμών και φορέων από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, καθώς και Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες Η2.

Ο Δήμος Βριλησσίων είναι από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου, μια πρωτοβουλία που έχει ως στρατηγικό στόχο να αναδείξει έως το 2020 τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου σε πυλώνες των μελλοντικών εξελίξεων στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, «ο Δήμος Βριλησσίων έχει υιοθετήσει μια Ενεργειακή Πολιτική που επικεντρώνεται στις χαμηλότερες εκπομπές και στην μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων σχεδίων δράσης» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και στο Σχέδιο Αειφόρου Αστικής Κινητικότητας που εφαρμόζονται ήδη στα Βριλήσσια.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για τη χρήση τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, ο κ. Μανιατογιάννης εξήγησε ότι «ο δήμος μας συνειδητά επέλεξε τη συμμετοχή του στην εν λόγω πρωτοβουλία, όντας ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, καθώς οι τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική μας αναφορικά με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι στόχοι μας εστιάζονται σε ένα καθαρότερο και καλύτερο τοπικό σύστημα μεταφορών, επομένως η ανάπτυξη μικρών έως μεσαίων έργων χρήσης κυψελών καύσιμου και υδρογόνου (ΚΚΥ) στον τομέα των μεταφορών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα Βριλήσσια».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βριλησσίων, Κώστας Βαφειάδης, αναπτύσσοντας στην εισήγησή του τα στάδια εφαρμογής και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του προγράμματος, ανέφερε ότι «μεταξύ των στόχων του Δήμου Βριλησσίων για την ανάπτυξη έργων χρήσης κυψελών καύσιμου και υδρογόνου είναι οι εφαρμογές στον οικιακό και τριτογενή τομέα της χρήσης φυσικού αερίου ως καυσίμου, η χρήση στο στόλο του δήμου απορριμματοφόρων οχημάτων, μίνι λεωφορείων και αυτοκινήτων που κινούνται με κυψέλες καυσίμου και η δημιουργία μικρής κλίμακας τοπικών σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο, που υποστηρίζονται από ΑΠΕ».

Ο κ. Βαφειάδης τόνισε ότι «η γενική περιβαλλοντική πολιτική μας στον Δήμο Βριλησσίων απαιτεί μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση του θορύβου, καθώς και καθαρότερες ενεργειακές λύσεις για το στόλο διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτει η πόλη μας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε περίπου 5 οχήματα-σκούπες που κάνουν χρήση κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, συνοδευόμενες από σταθμό ανεφοδιασμού H2 μικρής κλίμακας. Παράλληλα, θα εγκαταστήσουμε τουλάχιστον 10-15 ποδηλάτων για χρήση με σύστημα ενοικίασης, καθώς ειδικές διαδρομές ποδηλασίας έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη».

«Στόχος μας είναι αυτή η προσπάθεια να διαδοθεί και να αγκαλιαστεί από τον εμπορικό τομέα, τους πολίτες και τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς. Άλλωστε οι πολιτικές για το περιβάλλον βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, αποδίδοντας αποτελέσματα που δεν προστατεύουν απλώς το περιβάλλον αλλά κινητοποιούν άμεσα τους πολίτες και, τελικά, λειτουργούν προς όφελος της πόλης μας και όλων των συμπολιτών μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!