Skip to main content
| Notaka

11:03 “Μπασιάς: Σε 3 χρόνια ο νέος γύρος – Μεγάλες οι προσδοκίες για την Κρήτη”.

 

Τα βήματα που έχει διανύσει από πέρυσι η ΕΔΕΥ, ώστε να καταστεί ρεαλιστική η κουβέντα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ανέλυσε ο κ. Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, μιλώντας στο Athens Energy Forum.

Μάλιστα, ο κ. Μπασιάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πλέον τα πράγματα εξελίσσονται σε αυτή την κατεύθυνση με γρήγορους ρυθμούς, για πολιτικούς, γεωπολιτικούς και τεχνολογικούς λόγους, ώστε, παρά τις όποιες καθυστερήσεις είχαν μέχρι σήμερα ανακύψει, θα μπορεί κανείς σε λίγα μόλις χρόνια, ίσως και από το 2020, να δει ότι το τοπίο στον τομέα αυτό θα έχει αλλάξει στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, ο κ. Μπασιάς συνόψισε τους βασικούς λόγους που καθιστούν ρεαλιστική αυτή την αισιοδοξία στο γεγονός ότι πλέον οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, βλέπουν στις γεωλογικές δομές της χώρας τη δυνατότητα να εντοπίσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν, κοιτάσματα με πιθανώς αντίστοιχα άλλα κοιτάσματα της περιοχής, για τα οποία υπάρχει ήδη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Επίσης, ο κ. Μπασιάς εξήγησε ότι ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται υποδομές που θα καταστήσουν εφικτή την εμπορική εκμετάλλευση των πιθανών ευρημάτων.

Αναφερόμενος στα κριτήρια βάσει των οποίων η ΕΔΕΥ επιλέγει τις εταιρείες στις οποίες θα ανατεθεί το εκάστοτε έργο, ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι εφαρμόζονται τα πλέον αυστηρά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιλεχθέντες θα μπορούν να ανταποκριθούν στο μέγεθος του εγχειρήματος, τόσο από οικονομικής, όσο και από τεχνικής απόψεως για να μπορέσει η συνεργασία της χώρας με αυτές να αποδώσει το μέγιστο δυνατό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς αναλύοντας τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής, παρουσιάζει η περιοχή νότια της Κρήτης, σε συνέχεια των δυο περιοχών νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες ήδη “τρέχει” ο διαγωνισμός και αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία σε λίγο χρονικό διάστημα, καθώς η υποβολή προσφορών λήγει στις 5 Μαρτίου.

Η περιοχή αυτή, που προσεγγίζει γεωλογικά γνωρίσματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και την Αίγυπτο, θα βγει σε διαγωνισμό στη συνέχεια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μπασιά, αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ως προς τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, ο κ. Μπασιάς προανήγγειλε νέο γύρο σε διάστημα τριών ετών, ώστε να έχουν συγκεντρωθεί νέα δεδομένα από τις έρευνες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!