Skip to main content
| Notaka

10:22 “Η Μυτιληναίος και το σπάσιμο του μονοπωλίου στο αέριο”.

H απευθείας συμφωνία με Gazprom και οι αλλαγές που φέρνει στην εγχώρια αγορά η κίνηση της «Μυτιληναίος». Πώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της εισηγμένης συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

 Η Μυτιληναίος και το σπάσιμο του μονοπωλίου στο αέριο

Εδώ κι ένα χρόνο η «Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,00%» προμηθεύεται απευθείας ποσότητες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που παρακάμπτει τους μεσάζοντες στην εγχώρια αγορά.

Αυτό που συνέβαινε στη χονδρική του φυσικού αερίου ήταν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός -ο οποίος αποτελεί και το βασικό προμηθευτή της χώρας- να πουλάει ποσότητες στη ΔΕΠΑ και την Prometheus Gas βάσει σχετικών συμβάσεων και οι εταιρίες με τη σειρά τους να διαθέτουν το καύσιμο σε μεγάλους πελάτες. Η «Mυτιληναίος» από πέρυσι έκανε απευθείας συμφωνία με τη Gazprom ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράζοντας τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται χωρίς τους ενδιάμεσους «παίκτες».

Η κίνηση αυτή της ελληνικής εταιρίας έως σήμερα σηματοδοτεί δύο σημαντικές αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου:

1. Ο ρωσικός όμιλος μεταχειρίζεται διαφορετικά την Ελλάδα, καθώς ενδιαφέρεται πια για απευθείας πωλήσεις αερίου μέσω αγωγού. Η Gazprom δείχνει να προχωρεί και συμφωνίες απευθείας με μεγάλους καταναλωτές.

2. Επιτυγχάνεται το άνοιγμα της αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού καθώς υπάρχει η δυνατότητα ανταγωνιστικών τιμών. Στην περίπτωση της «ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ 0,00%» η σύμβαση που έγινε με τον ξένο ενεργειακό κολοσσό σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική για την ελληνική εταιρία καθώς προμηθεύεται αέριο με τιμές χαμηλότερες από το «κατώφλι» της ΔΕΠΑ.

Η «Mυτιληναίος» με την κίνηση αυτή κατάφερε να φτιάξει ένα χαρτοφυλάκιο με διαφορετικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Μετά τις ποσότητες LNG που εισάγει έχει και αντίστοιχες μέσω του αγωγού με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μείγμα.

Το αποτέλεσμα κατόπιν τούτης της κίνησης είναι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο της εταιρίας να δουλεύουν περισσότερες ώρες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ αυτό θα συμβάλει σημαντικά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους που παραμένει υψηλό στη χώρα μας.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!