| Notaka |

14:15 Στο «Σουπιά» το Saipem 12000 – Οι ιδιαιτερότητες του στόχου”.

 

Στον στόχο “Σουπιά” αναμένεται να βρεθεί νωρίς απόψε το βράδυ το γεωτρύπανο Saipem 12000, που ξεκίνησε νωρίς χθες το βράδυ την μετακίνησή του από το σημείο της γεώτρυσης “Καλυψώ” που ολοκλήρωσε με πολύ ψηλή επιτυχία και την ανακάλυψη ενός πολύ σημαντικού κοιτάσματος, ιδιαίτερα για τα μεγέθη της Κύπρου.

Το γεωτρύπανο προχωρά απευθείας προς τον στόχο στο τεμάχιο 3, συνοδευόμενο από το Vos Prudence που είναι ένα από τα ειδικά σκάφη υποστήριξης που βοήθησαν στην γεώτρηση και ως σκάφος ασφάλειας αλλά και για την μεταφορά εξοπλισμού και υλικών για την πρώτη γεώτρηση.

Η γεώτρηση στον στόχο “Σουπιά” έχει δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες:

Η πρώτη είναι ότι είναι η γεώτρηση που θα γίνει στην πιο μικρή σχετικά απόσταση από τις ακτές της Κύπρου σε σχέση με τις προηγούμενες έξη γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα, έγκειται στο ότι είναι και γεώτρηση που γίνεται στα πιο ξέβαθα σχετικά νερά σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά και ο στόχος, δηλαδή η επιφάνεια του ζητούμενου κοιτάσματος, βρίσκεται σε πιο ψηλό σηλείο κάτω από τον βυθό, απ ότι οι προηγούμενες γεωτρήσεις.

Ακόμα, η γεώτρηση αντιμετωπίζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, επειδή γίνεται με εντελώς νέα γεωλογική ερμηνεία – για πρώτη φορά  σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο – που θέλει σχηματισμό κοιτασμάτων και σε περιόδους μετά τον σχηματισμό κοιτασμάτων όπως αυτών με την γεωλογία του “Λεβιάθαν” και του “Αφροδίτη”, αλλά και αυτή του “Ζορ” και του “Καλυψώ”. Μιά ανακάλυψη στην “Σουπιά” θα ανοίξει δρόμους για αναζήτηση κοιτασμάτων και σε σειρά άλλων πρόσθετων στόχων στην περιοχή μας.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι προσδοκίες δεν είναι για μεγάλο κοίτασμα, αλλά για ένα κοίτασμα της τάξης των 2 έως 3 τρις κυβικών ποδών. Αν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες η γεώτρηση, τότε θα σημαίνει επιπλέον, σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, να το αξιοποιήσει εξ ολοκλήρου για τις δικές της ανάγκες των επόμενων δεκαετιών.

Επειδή είναι κοντά στις ακτές, άα και πιό μικρό κόστος αγωγού, σε πιο ξέβαθη θάλασσα και σε μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό, αναμένεται και πολύ ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Κύπρο, σε μεγέθη κατάλληλα για τις περιοισμένες ανάγκες του νησιού μας. Αυτό θα σημαίνει αισθητά πιο χαμηλές τιμ΄ς ηλεκτισμού, με παράλληλα έσοδα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά ταμεία από την πώληση του φυσικού αερίου.

Οπως ήδη αποκάλυψε ο “Φ”, ο στόχος “Σουπιά” έχει βαπτιστεί έτσι από τους γεωλόγους της ΕΝΙ που ανακάλυψαν τον εν λόγω δυνητικό κοίτασμα στο τεμάχιο 3, λόγω του σχήματος που έχει η γεωλογική διαμόρφωση στην οποία η ερευνητική γεώτρηση έχει σκοπό να επιβεβαιώσι ή να διαψεύσει αν υπάρχουν ή όχι υδρογονάνθρακες.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 3 τα δικαιώματα ανήκουν στην ΕΝΙ σε συνεργασία με την Κορεατική KOGAS.

Στο μεταξύ, ανεξάρτητα από τις τουρκικές προκλητικές Navtex και άλλες ενέργειες με σκοπό τον εκφοβισμό, την αμφισβήτηση και την παρεμπόδιση, στην περιοχή του στόχου βρέθηκε για πολλές ώρες το πολεμικό πλοίο της Βραζιλίας CV Barroso που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου.

ΠΗΓΗ:  (του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!