Skip to main content
| Notaka

11:00 Σήμερα τα σπουδαία για «Καλυψώ»”.

Όλα έτοιμα για να προχωρήσει προς τον επόμενο στόχο –τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3»–, μετά από την πολύ ψηλή επιτυχία που ανέδειξε η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6», είναι το γεωτρύπανο «Saipem 12000», το οποίο από τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε ολοκληρώσει πλήρως τις διαδικασίες στο σημείο της γεώτρησης και ήταν έτοιμο για αναχώρηση.

 Σήμερα τα σπουδαία για «Καλυψώ»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αναμένεται ότι σήμερα η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική ΤOTAL θα ανακοινώσουν στα χρηματιστήρια όπου συμμετέχουν, ταυτόχρονα με ανάλογη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, την ολοκλήρωση με μεγάλη επιτυχία της γεώτρησης.

Όλα δείχνουν ότι οι μελέτες στο κοίτασμα ως προς το μέγεθός του δεν επιτρέπουν ακόμα την ανακοίνωση αριθμών και ποσοτήτων, οπότε δεν θα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένους όγκους στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, θα υπάρχει περιγραφή που θα «φωτογραφίζει» πολύ σημαντικό κοίτασμα. Θα παραπέμπει δε σε αναφορά ως προς την ποσότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι αναλύσεις. 

Όπως έγραψε ο «Φ», όλα έδειξαν ένα σχετικά μεγάλο κοίτασμα, που όχι μόνο λόγω μορφολογίας, αλλά και λόγω ποσοτήτων, στο γεωτρύπανο οι ειδικοί αναφέρονται χαρακτηριστικά σε «μικρό Ζορ».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του όγκου φυσικού αερίου στο κοίτασμα θα γίνει με τη λεπτομερή μελέτη των σεισμογραφικών της νορβηγικής PGS σε πλευρές που εκτείνεται το κοίτασμα και δεν έχουν μέχρι τώρα αναλυθεί. Αν οι συνθήκες είναι ανάλογες με αυτές στο κεντρικό μέρος του κοιτάσματος γύρω από την περιοχή της γεώτρησης, τότε οι όγκοι αναμένεται να αυξηθούν αισθητά στις επόμενες ανακοινώσεις.

Οι προσδοκίες και οι ενδείξεις από την περαιτέρω μελέτη και ανάλυση του κοιτάσματος δείχνουν ότι πρόκειται για κοίτασμα πολύ μεγαλύτερο του «Αφροδίτη», όπως εξ αρχής έγραψε ο «Φ».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία επαναλαμβάνει εαυτόν, αφού με νέα Navtex «δέσμευσε» παράτυπα περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός του τεμαχίου 3, περιλαμβανομένης και της περιοχής του στόχου «Σουπιά». Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν αλλά δεν ανησυχούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ».

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex προστασίας της ζώνης πλεύσης των ειδικών πλοίων υποστήριξης του «Saipem 12000» από το λιμάνι Λεμεσού μέχρι τον στόχο γεώτρησης «Σουπιά».

 ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  (Πέτρος Θεοχαρίδης)   

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!