Skip to main content
| Notaka

11:12 Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Έντονο το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς σε Ιόνιο και Κρήτη”.

Για την εξέλιξη των διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο και την Κρήτη και το κόστος των επενδύσεων, μιλάει πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Πένη Χαλάτση και το insider.gr.

 

Ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι έντονο το ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς πολλές έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για το Ιόνιο και την Κρήτη. Πώς αξιολογείτε αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές τις περιοχές;

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα φανεί όταν τελειώσει ο διαγωνισμός, ο οποίος διαρκεί 90 ημέρες. Αυτό το διάστημα οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να κοιτάξουν τα δεδομένα και να παραδώσουν την πρότασή τους με το πρόγραμμα εργασιών. Αυτή τη στιγμή πάντως έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί όλες οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν δείξει ενδιαφέρον και είναι λογικό διότι η περιοχή, η δικιά μας, είναι συνέχεια της περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όπου θα έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις και όπου το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο από διεθνείς εταιρείες. Οπότε , βλέπουμε και εμείς το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών που έρχονται να δουν τα δεδομένα, να συζητήσουν μαζί μας, να καταλάβουν τις συνθήκες εργασίας και τα προγράμματα που πρέπει να μας παραδώσουν και όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων όπως είχε γίνει παλαιότερα; Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ίσως που θα δημιουργούσαν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον;

Το θεσμικό πλαίσιο είναι μια χαρά. Κάποιες μικρές αλλαγές μπορεί να χρειάζεται να γίνουν-που θα γίνουν όσο περνάει ο καιρός. Η διαφορά είναι ότι παλαιότερα η δυτική Ελλάδα (η θαλάσσια) και η περιοχή της Κρήτης είχαν κοπεί σε μικρά μπλοκ, τα οποία δεν είχαν καλές διαστάσεις, ήταν μικρά. Το κόστος είναι μεγάλο για την έρευνα, οπότε χρειάζονται μεγάλες εταιρείες οι οποίες να μπορούν να το αντέξουν. Έχουμε ανθρακικά πετρώματα και όλες αυτές τις συνθήκες, υποχρεώνουν να υπάρχουν μεγάλα μπλοκ για να μπορέσουν μετά από τρία χρόνια να μπορέσουν οι εταιρείας να επιστρέψουν στο κράτος το 25%. Αν τα μπλοκ είναι μικρά μια μεγάλη εταιρεία δε θα έρθει να δουλέψει σε ένα μικρό μπλοκ και επιπλέον να πρέπει να αφήσει 25% στο κράτος μετά από τρία χρόνια.

Επομένως είναι πιο θετικές οι προοπτικές αυτή τη στιγμή…

Είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση και ιδιαίτερα με τις ανακαλύψεις που έχον γίνει τελευταία στην περιοχή νότια της Κύπρου, στην Αίγυπτο γιατί εκεί έχουμε ίδια πετρελαϊκά συστήματα.

Απαιτείται η αγορά σεισμικών από  μια εταιρεία που θέλει να επενδύσει. Το κόστος είναι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχει περίπτωση να λειτουργεί αποτρεπτικά αυτό το ποσόν;

Καθόλου. Γιατί το 0,1%-0,5% της συνολικής επένδυσης που πρέπει να πάρει μια εταιρεία ή ένα consortium εταιρειών με το ρίσκο που θα πάρουν για τα 3,4,5, 6 χρόνια έρευνας είναι μηδαμινό. Αν δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο κόστος, πώς θα μπορέσει να κάνει μια αίτηση στο κράτος για επενδύσεις, για μεγάλες έρευνες, γεωτρήσεις (όπου η καθεμία κοστίζει τουλάχιστον 100-120 εκατομμύρια). Είναι αδιανόητο. Και τι πρόγραμμα εργασίας θα καταθέσει μια εταιρεία αν δεν έχει πάρει τα σεισμικά δεδομένα. Δεν μπορεί να έχει απολύτως καμία ιδέα για το τι υπάρχει κάτω από το νερό.

ΠΗΓΗ: insider.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!