Skip to main content
| Notaka

08:35 Φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης αγόρασε το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο 2017″.

Μία συμφωνία που προκαλεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 “Φθηνά” την … έβγαλαν φέτος οι υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αφού αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή χαμηλότερη κι από αυτή των διυλιστηρίων.
Το Δημόσιο πάντα έχει… συμφέρουσες λύσεις για τον εαυτό του, και με την προϋπόθεση ότι ο προμηθευτής του πετρελαίου θέρμανσης θυσίασε το κέρδος του. 
Η ιστορία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς επιτυγχάνουν τιμές που δύσκολα τις συναντάς στην αγορά.
Το τμήμα κατάρτισης και εκτέλεσης προμηθειών του υπουργείου ανακοίνωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 την απόφαση ανάθεσης για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης προς κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 



Με βάση την απόφαση η ανάθεση της προμήθειας πραγματοποιείται με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. 
Η καλύτερη προσφορά που δέχθηκε η αρμόδια υπηρεσία ήταν τα 740,84 ευρώ το χιλιόλιτρο χωρίς έκπτωση και η προσφορά με την έκπτωση στα επίπεδα του 5,25% ήταν στα 701,95 ευρώ το χιλιόλιτρο.  
Η εταιρεία που ανέλαβε να υλοποιήσει τη συμφωνία θα δώσει 23.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και η τελική τιμή διαμορφώθηκε σε 20.019,62 ευρώ.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι την εβδομάδα (23 έως 27Δεκεμβρίου) που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τιμή του διυλιστηρίου θέρμανσης στα  ΕΛΠΕ ήταν 727,951 ευρώ το χιλιόλιτρο και στη Motor Oil στα 726,903 ευρώ. 
Εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο προμηθευτής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε   χαμηλότερη τιμή έως 3,7% σε σχέση με την τιμή των δυο διυλιστηρίων.  



Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για να διενεργήσει το διαγωνισμό και να επιλέξει την καλύτερη  προσφορά έκανε χρήση συνολικά περισσότερα από 15 Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές αποφάσεις  όπως και νόμους που ρυθμίζουν την προμήθειες του Δημοσίου. 
Πάντως η νομοθεσία για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης έχοντας ως κριτήριο την καλύτερη προφορά  από πλευράς οικονομικής άποψης όταν στην τρέχουσα αγορά ξεπερνά το 1 ευρώ το λίτρο ενώ η παραγγελία  των  23.000 λίτρων δεν μπορεί να δικαιολογήσει και χαμηλότερη τιμή από τα διυλιστήρια. 
Η αρμόδια υπηρεσία τήρησε το γράμμα του νόμου αλλά είναι δύσκολο να εξηγηθεί η προσφερόμενη τιμή των 71 λεπτών το λίτρο  για την αγορά 23.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.  
Τέλος να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,15 ευρώ το λίτρο  εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!