| Notaka |

Tο σχιστολιθικό πετρέλαιο και η γεωπολιτική”.

 

Την προηγούμενη Τετάρτη, τα στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες  έδειξαν ότι έπιασε τα 9,91 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και όλα δείχνουν ότι η ανοδική τάση θα συνεχισθεί, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Αρκετοί θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι ΗΠΑ πετρελαϊκή υπερδύναμη, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην τεχνική fracking που αναφέρεται στην εξαγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα βαθιά μέσα στη γη, με την εκτόξευση νερού και άμμου.          

Η άνοδος των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού κατά 50% και πάνω από 43 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2017 ευνοεί την πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων.

Την προηγούμενη φορά που η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου βρισκόταν σε τόσο υψηλά επίπεδα, η Σαουδική Αραβία ανέλαβε δράση.

Προς τα τέλη του 2014, η Σαουδική Αραβία έπεισε τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους, στέλνοντας τις τιμές στα 40 δολάρια το βαρέλι από 100 δολάρια και πλέον, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Η αμερικανική παραγωγή υποχώρησε στα 8,5 εκατ. βαρέλια από 9,5 εκατ. και πλέον στο υψηλότερο σημείο με αρκετούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να χρεοκοπούν καθώς οι τιμές έπεσαν στα 26 δολάρια τον Φεβρουάριο  του 2016. 

Όμως, αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών, λήγει μεν τον Μάρτιο αλλά η Σαουδική Αραβία δεν έχει κίνητρο να άρει τους περιορισμούς.

Κι αυτό γιατί σχεδιάζει να πουλήσει στην αγορά μέρος των μετοχών της ARAMCO, της εταιρείας πετρελαίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία και άλλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου που επέζησαν έχουν μειώσει τα κόστη και έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικοί. 

Κοινώς, μπορούν να «αντέξουν» με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και να βγάζουν κέρδη με ίδια ή υψηλότερη παραγωγή,    

Ο πρόεδρος Τράμπ έχει βοηθήσει με τον περιορισμό των κανονισμών ενώ σχεδιάζει να δώσει άδειες για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική μετά από 40 χρόνια. 

Για την πολιτική του «η Αμερική Πρώτα», η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κάτω από τα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1973, σημαίνει  μικρότερη εξάρτηση και επιβεβαιώνει την ανάδειξη των ΗΠΑ ως πετρελαϊκής υπερδύναμης.

Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι πιο εξαρτημένες από το πετρέλαιο του Κόλπου και επομένως μπορεί να κληθούν από τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν περισσότερα στη διαφύλαξη των ανοικτών ναυτικών γραμμών.

Όμως, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως πετρελαϊκής υπερδύναμης προκαλεί ζήτημα στον ΟΠΕΚ και στη Ρωσία.

Στο μέτρο που οι ανωτέρω δεν αυξάνουν την παραγωγή τους ή ακόμη χειρότερα περικόψουν την παραγωγή τους, οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού θα αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά. 

Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τις χώρες του ΟΠΕΚ, που θα δουν να περιορίζεται κι άλλο η δύναμη που έχουν να επηρεάζουν τις τιμές.

Αν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν αρκετά λόγω αυξημένης προσφοράς, οι μεν περισσότεροι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού θα μπορέσουν να επιβιώσουν ενώ η Ρωσία θα χάσει έσοδα.

Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχονται από το πετρέλαιο, τυχόν υποχώρηση της διεθνούς τιμής σε βάθος χρόνου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα γεωπολιτικά σχέδιά της.

Θεωρητικά, το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στις διεθνείς τιμές, αν η παραγωγή του -όπως εκτιμάται- συνεχίσει να αυξάνεται.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει τη σούπα της «ενεργειακής κυριαρχίας», ακόμη κι αν οι ΗΠΑ γίνουν ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός  στον κόσμο;

Η ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο παγκοσμίως, που θα διατηρούσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα παρά την αυξημένη αμερικανική προσφορά σχιστολιθικού.

(Dr Money, euro2day.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!