Skip to main content
| Notaka

10:05 Νέα κόντρα Ισραήλ-Λιβάνου με αφορμή τις έρευνες στην ΑΟΖ”.

 

Νέα ένταση προκλήθηκε στις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου, καθώς το Τελ Αβίβ χαρακτήρισε ως «πολύ προκλητική» την Τετάρτη μια ανακοίνωση του Λιβάνου περί διαγωνισμού για υπεράκτιες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες περιοχές στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή διεθνών εταιρειών είναι λάθος.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ Χαρίρι, είπε πως τα σχόλια ήταν μια μόλις περίπτωση από σειρά «απειλητικών μηνυμάτων» από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα της χώρας στο πετρέλαιο και το αέριο» έναντι των ισραηλινών απειλών.

Σχετικά με τις έρευνες των Λιβανέζων στην ΑΟΖ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, είπε: «Όταν ανακηρύσσουν διαγωνισμό σε κοίτασμα αερίου, περιλαμβανομένου του οικοπέδου 9, που με κάθε κριτήριο είναι δικό μας…είναι μια πολύ, πολύ προκλητική κίνηση».

Οι «αξιοσέβαστες εταιρείες» που υποβάλλουν προσφορές «κατά τη γνώμη μου κάνουν ένα μεγάλο λάθος, επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλους τους κανόνες και τα πρωτόκολλα σε τέτοιες υποθέσεις» είπε σε διεθνή συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το think-tank INSS του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Σημειώνεται ότι ο Λίβανος τον Δεκέμβριο ενέκρινε μια προσφορά από μια κοινοπραξία της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni και της ρωσικής Novatek για τα δύο από τα πέντε οικόπεδα που έχουν τεθεί σε διαγωνισμό, στον καθυστερημένο πρώτο γύρο αδειών για υπεράκτιες έρευνες για πετρέλαιο και αέριο.

Ένα από τα οικόπεδα αυτά, το 9, βρίσκεται στα σύνορα με τα ισραηλινά ύδατα. Ο Λίβανος έχει ανεπίλυτες συνοριακές διαφορές με το Ισραήλ ως προς μια τριγωνική θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται στις άκρες τριών εκ των οικοπέδων.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!