Skip to main content
| Notaka

08:45 Βρετανικό Κοινοβούλιο: Το Brexit θα Θέσει σε Κίνδυνο τον Ενεργειακό Τομέα της Χώρας”.

 

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι το Brexit θα θέσει σε κίνδυνο το έως τώρα ‘ανέφελο’ εμπόριο ενέργειας της Βρετανίας με την ΕΕ, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η υποεπιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην ΕΕ της βρετανικής Βουλής των Λόρδων δημοσίευσε έκθεσή της σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό, το κόστος για τον καταναλωτή και την εξάλειψη του άνθρακα.

Η υποεπιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την πρόβλεψη και τη διαχείριση πιθανών ελλείψεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και για να εκτιμήσουν από κοινού τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας στο κόστος που θα επωμιστούν οι καταναλωτές για την ενέργειά τους.

Η υποεπιτροπή σημείωσε ότι η ικανότητα της Βρετανίας να κατασκευάσει στο μέλλον μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια είναι αμφίβολη εάν περιορισθεί η πρόσβαση σε εξειδικευμένους εργαζόμενους από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη αδυναμία στο να αντικατασταθούν οι διατάξεις της συνθήκης Euratom μέχρι τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ ενδέχεται να στερήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να εισάγει υλικά που χρειάζονται οι πυρηνικοί σταθμοί.

«Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις της ΕΕ συνέβαλαν σημαντικά στην κατασκευή και τη συντήρηση ενός ασφαλούς ενεργειακού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η αναπλήρωση αυτής της χρηματοδότησης θα είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ικανών υποδομών που θα επιτρέψουν την εμπορία ενέργειας στο μέλλον», σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανά να είναι πιο ευάλωτο σε ελλείψεις ενέργειας σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών ή απρογραμμάτιστων διακοπών παραγωγής και ζήτησε από την κυβέρνηση να καθορίσει πώς θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την πρόβλεψη και τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ αποτελεί βασικό εταίρο της Βρετανίας στον τομέα της εμπορίας ενέργειας, παρέχοντας το 2016 περίπου το 12% του φυσικού αερίου και το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, μερίδια που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ: Energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!