| Notaka |

“Ερχονται «γάμοι» πολυεθνικών για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Κρήτη και Ιόνιο”.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα τρία «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και του Ιονίου. Σε 1,5 δισ. δολ. εκτιμούνται οι επενδύσεις για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη.

Ερχονται «γάμοι» πολυεθνικών για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Κρήτη και Ιόνιο

 Του Χρήστου Κολώνα, 

Σε συμμαχίες μαύρου χρυσού… είναι πιθανόν να οδηγήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των προσφορών για τα “οικόπεδα” “νότια” και “νοτιοδυτικά” της Κρήτης καθώς και του “Ιονίου” είναι στα τέλη του Φεβρουαρίου και ήδη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων(ΕΔΕΥ) έχει προετοιμαστεί και για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥ, μετά την υποβολή των προσφορών, και αφού επιλεχθούν οι επενδυτές για την επόμενη φάση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να βελτιώσει τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές.

Πρόκειται για μία πρακτική που συμβαίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων διεθνών διαγωνισμών ώστε αφενός να επιτευχθεί μεγαλύτερο δημόσιο όφελος και αφετέρου να επιδιωχθούν οι συμμαχίες μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών. Οι συνέργειες αυτές, οδηγούν σε καλύτερα ερευνητικά αποτελέσματα και χαμηλότερο επενδυτικό ρίσκο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΔΕΥ, οι γεωτρήσεις που θα γίνουν στον πέμπτο χρόνο της παραχώρησης της Κρήτης θα απαιτήσουν περί τα 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για υπολογισμούς κι εκτιμήσεις που γίνονται για περίπου τρεις γεωτρήσεις. Το συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες της Εταιρίας το συνάγουν και από το γεγονός ότι πρόσφατα στην Αίγυπτο για το κοίτασμα του Ζορ η ΕΝΙ διέθεσε 450 εκατ. δολ. για κάθε γεώτρηση από τις συνολικά τρεις που πραγματοποίησε. Οι περιοχές της Κρήτης μοιάζουν γεωλογικά με εκείνη του Ζορ.

Υπενθυμίζεται ότι τις περιοχές της Κρήτης έχουν ζητήσει, προκαλώντας διεθνή διαγωνισμό, η κοινοπραξία των εταιριών Total – ExxonMobil- Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ -0,50%. Πηγές της αγοράς θέλουν και την ΕΝΙ να δείχνει ενδιαφέρον κάτι που θα φανεί επισήμως στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, η ΕΔΕΥ έχει ετοιμάσει εδώ και περίπου δύο μήνες κι όλο το απαραίτητο υλικό (φακέλους) για την κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων για τα χερσαία “οικόπεδα” Β. Δ. Πελοπόννησος και “Άρτα – Πρέβεζα” (ΕΛΠΕ) και “Αιτωλοακαρνανία” (Repsol – Energean Oil & Gas) καθώς και για τη θαλάσσια περιοχής “2” δυτικά της Κέρκυρας (Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ).

Ο λόγος βρίσκεται πια στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή τις σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει το Δημόσιο με τις εταιρίες – αναδόχους.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!